Operaţia de micşorare a stomacului, un ajutor în ameliorarea diabetului la persoanele obeze

Mai bine de 80% din pacienţii cu diabet zaharat tip 2, asociat obezităţii, au înregistrat remisiunea bolii, prevenind complicaţiile diabetului, la un an de la operaţia de micşorare a stomacului.
Operaţia de micşorare a stomacului, un ajutor în ameliorarea diabetului la persoanele obeze

Potrivit datelor interne analizate de o clinică privată specializată în chirurgie bariatrică din România, mai bine de 80% din pacienţii cu diabet zaharat tip 2, asociat obezităţii, au înregistrat remisiunea bolii, prevenind complicaţiile diabetului, la un an de la operaţia de micşorare a stomacului: nu mai necesită insulină sau tratament medicamentos oral şi au valori normale ale glicemiei şi ale hemoglobinei glicozilate.

Viaţa fără diabet zaharat tip 2 după operaţia bariatrică


„Rezultatele înregistrate ne confirmă încă o dată beneficiul extraordinar pe care chirurgia bariatrică îl aduce în viaţa lor. Spre exemplu, în rândul pacienţilor insulino-dependenţi, ameliorarea diabetului se manifestă prin reducerea dozelor de insulină chiar din primele zile după operaţia bariatrică, iar în lunile următoare mulţi dintre pacienţi ajung chiar să nu mai aibă nevoie de nicio doză de insulină. Concret, analiza internă arată că 30% dintre pacienţii insulino-dependenţi nu mai necesită insulină după prima lună de la operaţie”, precizează Prof. Dr. Cătălin Copăescu, Chirurg de Excelenţă, Director Medical Ponderas Academic Hospital.

Apneea de somn şi hipertensiunea arterială, tratate prin chirurgie bariatrică

Mai bine de 70% dintre pacienţii operaţi în ultimul an dezvoltaseră deja diferite afecţiuni din cauza obezităţii, iar printre bolile cu cea mai mare incidenţă sunt diabetul zaharat, apneea de somn, dislipidemia, hipertensiunea arterială, ficatul gras.

În cazul pacienţilor diagnosticaţi cu apnee de somn (tulburare a somnului ce presupune pauze în respiraţie), 8 din 10 pacienţi scapă de această boală la un an de la operaţie, potrivit datelor spitalului. Chiar din prima lună post-operator, mai bine de 66% reuşesc să îşi amelioreze apneea de somn.

Pe langă diabet, şi problemele cardiovasculare sunt des întâlnite la pacienţii obezi, astfel că mai bine de 40% dintre ei ajung de la cardiolog direct la operaţiile bariatrice. Cu ajutorul bariatriei, mai bine de 33% dintre pacienţii cu hipertensiune arterială au înregistrat normalizarea tensiunii arteriale în primele 3 luni de la operaţie.

Problemele sociale şi emoţionale, principalul motiv pentru care pacienţii îşi doresc să slăbească

Conform studiului, peste 50% dintre pacienţii bariatrici declară că au apelat la chirurgie din considerente socio-emoţionale: îşi doreau să se simtă mai bine în pielea lor, să îşi recapete încrederea de sine sau să fie acceptaţi în societate.

„Odată ajunşi în cabinetul medical, pacienţii încep să ne povestească toate greutăţile trăite din cauza obezităţii, toate frustrările acumulate. Dintre cele mai întâlnite şi impresionante sunt acele acţiuni mărunte pe care mulţi dintre noi le fac zi de zi. Rămân fără loc de muncă, nu se mai pot descurca singuri în activităţi de rutină precum legatul la şireturi, îngrijirea personală, renunţă definitiv la activităţile gospodăreşti, nu îşi mai pot lua copiii în braţe şi chiar şi puţinii paşi parcurşi pe jos sunt o grea încercare”, adaugă Dr. Copăescu.

Apoi, pacienţii amintesc că alte principale motive pentru care vor să slăbească sunt afecţiunile declanşate din cauza obezitatii şi îmbunătăţirea aspectului fizic.

„Am observat creşterea adresabilităţii în rândul pacienţilor care vor să prevină instalarea diabetului şi a altor afecţiuni asociate obezităţii. Aceştia au în familie deja cazuri de diabet zaharat tip 2 sau hipertensiune, ştiu ce complicaţii pot aduce aceste boli şi nu vor să ajungă la astfel de complicaţii. Ca atare, se adresează chirurgiei bariatrice cu scopul de a scăpa de problema obezităţii înainte ca aceasta să provoace alte boli metabolice cu impact sever asupra calităţii vieţii lor. Prevenţia începe să capete un rol din ce în ce mai important în rândul românilor, aspect ce ne bucură şi ne motivează în lupta cu această boală a secolului actual”, completează Prof. Dr. Cătălin Copăescu.

Femeile – fruntaşe în rândul pacienţilor bariatrici

Cu toate că peste 56% dintre bărbaţii români sunt supraponderali şi obezi, în timp ce în rândul femeilor 48% se confruntă cu această afecţiune, femeile care au apelat la chirurgia bariatrică sunt mai numeroase (66%) decât bărbaţii (34%).

De la obez la normoponderal în 6 luni

Potrivit studiului intern, încă din prima lună de la operaţie, pacienţii pierd în greutate aproximativ 25% din excesul ponderal, iar la 3 luni de la operaţie înregistrează scăderi de până la 45% din kilogramele în plus pe care le aveau înainte de operaţie. Mai mult, la 6 luni de la operaţie pacienţii deja reuşesc să treacă de la obezitate în grad avansat (grad 3 sau obezitate morbidă) la statutul de supraponderal sau chiar normoponderal, pierzând peste 60% din excesul ponderal.

 

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică