Obiceiul nociv care dublează riscul de Alzheimer. Renunță ACUM la el!

Dacă ai renunțat la fumat de peste 10 ani, riscul tău să faci Alzheimer este similar cu al nefumătorilor.
  • Publicat:
Obiceiul nociv care dublează riscul de Alzheimer. Renunță ACUM la el!
Foto: Shutterstock

Boala Alzheimer afectează în prezent zeci de milioane de persoane la nivel mondial. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată însă că în 2050 numărul bolnavilor aproape se va tripla, ajungând la peste 150 de milioane. Printre factorii de risc ce pot contribui la apariția bolii Alzheimer se numără și fumatul. 

Conform unui nou studiu publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, fumatul dublează riscul de demență. Fumătorii sunt mai predispuși la tulburări de memorie și declin cognitiv la vârsta mijlocie, arată studiul realizat de cercetătorii americani de la Universitatea de Stat din Ohio. Vestea bună este că, dacă renunți la acest viciu cât mai devreme, riscul să faci demență scade semnificativ.

Experții au analizat răspunsurile primite de la peste 135.000 de persoane cu vârsta peste 45 de ani și le-au împărțit pe categorii: fumători actuali, persoane care s-au lăsat de fumat recent și cele care au renunțat la acest viciu de peste 10 ani.

Ei le-au pus o singură întrebare participanților, respectiv dacă se confruntă cu probleme precum pierderile de memorie sau confuzia. Analizând rezultatele, ei au observat că în rândul fumătorilor actuali se înregistrează mai multe răspunsuri afirmative la întrebarea adresată.

Am constatat că riscul de Alzheimer este aproape dublu la fumătorii care au răspuns afirmativ la întrebarea privind tulburările de memorie. În schimb, cei care renunțaseră de peste 10 ani la acest viciu prezentau un risc aproape similar cu al nefumătorilor, deci mult mai mic, a declarat Jenna Rjczyk, autoarea cercetării.

Studii precedente au arătat că alți factori de risc implicați în dezvoltarea demenței pot fi:

Recent a fost aprobat pentru vânzare în Japonia primul test de sânge pentru diagnosticarea timpurie a bolii Alzheimer. Acesta măsoară nivelul proteinei beta-amiloid – unul dintre principalii biomarkeri ai bolii Alzheimer – și oferă rezultatele în doar 15 minute.

Testarea pacienților în acest mod îi va ajuta pe medici să decidă care este candidatul perfect pentru a primi un nou tratament promițător – dar nu lipsit de efecte secundare –  care ar putea fi aprobat în SUA la începutul anului 2023. Potrivit datelor clinice publicate în New England Journal of Medicine, acest medicament (lecanemab) a încetinit semnificativ declinul cognitiv la pacienții monitorizați timp de 18 luni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Senior Editor - Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și ... citește mai mult
Recomandare video
Wrap-uri cu Salam Sinaia și Salam Victoria