Obiceiul de care se tem românii, dar care ar putea încetini răspândirea coronavirusului

14.10.2020 | Cristina Tudor
Obiceiul de care se tem românii, dar care ar putea încetini răspândirea coronavirusului
Deschide geamurile când dezinfectezi locuința cu clor Trebuie să ai mare grijă când cureți suprafețele din casă (podele, pereți etc.) cu clor, mai ales dacă suferi de diverse alergii, astm sau boală pulmonară obstructivă cronică, pentru că vaporii toxici îți pot înrăutăți simptomele. Cel mai bine este să eviți clorul dacă ești în această categorie sau să deschizi larg ușile și geamurile, ca să aerisești bine încăperea.

O măsură simplă și la îndemâna oricui poate fi foarte eficientă în a ne feri de infecția cu coronavirus: aerisirea regulate a încăperilor. Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iași a atras atenția acestui aspect, amintit de teama românilor de a nu fi „trași de curent”. Afirmația vine după ce cancelarul German Angela Merkel a recomandat această măsură.

„Acest virus este adaptat condițiilor de mediu. Acolo unde este o cantitate mai mare de virus trebuie să intervenim și cea mai simplă soluție – care în Germania se și aplică – este aerisirea acelei clădiri, acelui spațiu, pentru că aceasta duce la o dispersare a virusului și numărul lor pe centimetru cub este redus și atunci probabilitatea să ne infectăm se reduce simțitor”, a spus Silviu Gurlui, la Digi24.

„Aerisirea este la îndemâna noastră și trebuie făcută periodic sau cât mai des posibil, astfel încât să dispersăm virusul și să împrospătăm aerul din casă sau din birou”, a adăugat el.

Pentru a păstra un aer cât mai curat în încăperi, specialiștii recomandă deschiderea geamului timp de 10 minute, la fiecare oră.

De unde vine expresia folosită de români „m-a tras curentul”

Deseori, românii au tendința de pune o durere inexplicabilă pe seama aerului rece dintr-o încăpere, după ce s-a format „curent” în respectivul loc.

Cel mai des, durerile de măsea, de cap, de spate sau de urechi sunt asociate de români cu „expunerea” la curent.

 

Recomandări:
Fără mască în aer liber din 15 mai. Ce alte restricții sunt eliminate
Fără mască în aer liber din 15 mai. Ce alte restricții sunt eliminate
Starea de bine este influențată de alimentație și de somn
Starea de bine este influențată de alimentație și de somn