Oamenii mai în vârstă mai fericiţi decât tinerii?

Un studiu publicat în "Journal of Clinical Psychiatry" scoate la iveală date surprinzătoare: cei în vârstă sunt mai fericiţi decât tinerii.
Oamenii mai în vârstă mai fericiţi decât tinerii?

Un studiu publicat în „Journal of Clinical Psychiatry” scoate la iveală date surprinzătoare: cei în vârstă sunt mai fericiţi decât tinerii. În ciuda efectelor provocate de înaintarea în vârstă, fecirirea înclină decisiv balanţa în dreptul celor trecuţi de prima tinereţe, scrie The Independent.

Un studiu publicat în „Journal of Clinical Psychiatry”, de-a lungul căruia cercetătorii au analizat răspunsurile date de 1.546 de persoane, cu vârste cuprinse între 21 şi 99 de ani, din San Diego, arată că cei în vârstă sunt mai fericiţi decât cei abia trecuţi de vârsta majoratului. Interviurile, realizate prin telefon, au implicat întrebări vizând sănătatea fizică, cognitivă şi mentală a repondenţilor, mai exact: „cât de fericiţi sunt”, „cât de mulţumiţi sunt de stilul de viaţă dus”, „cât de stresaţi se consideră”.

„Mulţi cred că tinereţea asigură fericirea şi că bătrâneţea nu aduce decât sentimente negative”, afirmă autorul studiului, medicul Dilip Jeste.

Fericirea şi starea de bine sunt considerate a evolua în funcţie de înaintarea în vârstă, coborând dramatic pe măsură ce anii trec. Însă studiul vine să combată această teorie. Din punct de vedere fizic, persoanele mai în vârstă sunt afectate în mod vizibil de trecerea anilor prin comparaţie cu persoanele tinere, însă la capitolul sănătate mentală, avantajele sunt de partea lor. De cealaltă parte, persoanele în vârstă de 20 şi 30 de ani au declarat că au experimentat niveluri mult mai ridicate ale depresiei, anxietăţii şi stresului faţă de cele ale fericirii. Astfel, reiese că persoanele mai în vârstă sunt mai fericite.

Intervine întrebarea: de ce le este greu tinerilor să fie fericiţi? După neliniştile adolescenţei, adevăratele probleme încep să apară în materie de finanţe, educaţie, dar şi în ceea ce priveşte viaţa personală şi cariera.

„Este o presiune constantă din partea celor de aceeaşi vârstă. Există tendinţa permanentă de a te compara cu cei de lângă tine şi astfel apar frustrările şi nemulţumirile”, mai punctează Jeste.

La pol opus, persoanele în vârstă sunt mult mai abile în a separa problemele reale de cele fictive şi în a apela la ceea ce se numeşte „înţelepciune”, ceea ce implică stabilitate emoţională, compasiune şi echilibru.

Sunt dovezi care sugerează faptul că traiul din zilele noastre este mult mai facil pentru cei mai în vârstă faţă de cum era odată.

Un alt studiu arată că simptomele depresiei, manifestate la vârste înaintate, au scăzut în intervalul 1998-2008. Deşi motivele unei astfel de evoluţii nu pot fi încă bine descifrate, „este de înţeles cum schimbările din societate cauzate de globalizarea progresivă şi evoluţia tehnologică au crescut competiţia în materie de educaţie şi ridicat ştacheta pentru locuri de muncă mai bine plătite şi au schimbat rolul femeii în societate. Astfel se explică şi stresul cauzat de aceste schimbări extrem de rapide, care se răsfrâng cel mai acut asupra celor tineri”, a mai explicat  medicul Dilip Jeste.

Sursa: Gândul

Cel mai nou articol Video:
Dr. Silvia Chiotoroiu: tratamentul modern pentru cataractă
Recomandări:
Depresia, detectată direct de pe telefon
Depresia, detectată direct de pe telefon
Activitatea fizică arde mai puține calorii decât te-ai fi așteptat STUDIU
Activitatea fizică arde mai puține calorii decât te-ai fi așteptat STUDIU