Oamenii de ştiinţă au creat în premieră ochi artificiali de insectă. Iată cum ne va ajuta această descoperire

Cercetători elveţieni, francezi şi germani au realizat primii ochi de insectă artificiali în miniatură, care ar putea contribui la prevenirea accidentelor, proiectul denumit "Curvace" primind două milioane de euro din fonduri UE, informează Comisia Europeană.
16.08.2013
Oamenii de ştiinţă au creat în premieră ochi artificiali de insectă. Iată cum ne va ajuta această descoperire

Cercetători elveţieni, francezi şi germani au realizat primii ochi de insectă artificiali în miniatură, care ar putea contribui la prevenirea accidentelor, proiectul denumit „Curvace” primind două milioane de euro din fonduri UE, informează Comisia Europeană.

După ce au analizat modul în care funcţionează ochii insectelor, oameni de ştiinţă din Elveţia, Germania şi Franţa au proiectat şi au construit, în miniatură, primii ochi artificiali curbaţi compuşi pe deplin funcţionali. Proiectul „Curvace” a primit două milioane de euro din fonduri UE pentru a dezvolta ochi de „insectă” în miniatură, care au un mare potenţial industrial în domeniul roboticii mobile, al îmbrăcămintei inteligente şi al aplicaţiilor medicale, se arată într-un comunicat remis miercuri MEDIAFAX.

În viitor, ochiul compus artificial ar putea fi utilizat în domenii în care detectarea panoramică a mişcării este primordială. De exemplu, un ochi compus artificial flexibil ar putea fi fixat pe autovehicule pentru detectarea eficientă a obstacolelor, de exemplu, în timpul manevrelor de parcare, pentru ghidarea automată a vehiculelor, pentru detectarea autovehiculelor sau a pietonilor care se apropie prea mult.

Datorită fineţii şi flexibilităţii lor inerente, aceşti ochi ar putea fi, de asemenea, integraţi în ţesături pentru fabricarea hainelor inteligente, cum ar fi pălăriile inteligente, dotate cu sisteme de alertă de coliziune pentru persoanele cu deficienţe de vedere. În plus, ochii compuşi artificiali flexibili ar putea fi fixaţi pe pereţi şi pe mobilă în casele inteligente pentru detectarea mişcării, de exemplu, pentru persoanele în vârstă în cazurile asistenţei pentru autonomie la domiciliu sau pentru copii, cu un rol de prevenire a accidentelor.

„Natura ne oferă numeroase soluţii extrem de sofisticate în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor. Programele de cercetare finanţate de CE ne oferă posibilitatea de a ne inspira, a înţelege, a imita şi a recrea la scară industrială unele dintre lucrurile minunate pe care ni le-a dat Mama Natură, astfel încât să putem îmbunătăţi viaţa cetăţenilor noştri”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes.
 

IQ-ul, dictat de orientarea religioasă?
IQ-ul, dictat de orientarea religioasă?
Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea