O treime dintre părinții români nu-și duc copiii la dentist, din lipsa banilor

  • Publicat:
O treime dintre părinții români nu-și duc copiii la dentist, din lipsa banilor
Sursa foto: Shutterstock

O treime (33,7%) dintre părinți nu au fost vreodată cu copiii la stomatolog, în creștere cu 5% față de anul trecut, fiind cel mai mare procent înregistrat în ultimii patru ani. De asemenea, jumătate dintre români declară, în continuare, că nu au fost niciodată la medicul dentist, potrivit celui mai recent studiu de piață reprezentativ pentru piața de stomatologie. 

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au declarat că în 2020, din totalul cheltuielilor pentru asistența medicală din România, din fondul unic de asigurări sociale de sănătate, medicina dentară a reprezentat doar 0,33%, ramură pe care au numit-o „Cenușăreasa asistenței medicale”.

Subfinanțarea cronică a sistemului de sănătate dentară se vede și în clasamentele europene: România este pe primul loc în Europa la incidența cariilor dentare, care afectează 99% din populație.

Rezultatele analizei din acest an relevă cifre îngrijorătoare, în special în privința copiilor pe care vedem că de la an la an tot mai mulți părinți nu îi aduc la dentist, majoritatea din cauza lipsei banilor, deși conform Legii 95/2006 copiii sunt asigurați gratuit în sistemul sanitar românesc.

Este timpul să ne unim – medici, autorități, părinți – și să găsim împreună o soluție pentru această epidemie de probleme dentare netratate. Studiile ne arată că neglijarea sănătății dentare de la o vârstă fragedă are efecte devastatoare pentru sănătatea generală și aduce probleme de creștere, declară Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în Implantologie Orală.

Problemele dentare care îi aduc pe români la stomatolog

Paradoxal, rezultatele studiului de piață arată că un sfert dintre români nu consideră că au afecțiuni stomatologice, în timp ce același studiu indică o creștere semnificativă a românilor care au venit anul acesta la dentist cu probleme acute, abcese și infecții.

În topul afecțiunilor din cauza cărora pacienții s-au programat la stomatolog anul trecut rămân cariile, tartrul și îngălbenirea dinților, iar solicitarea radiografiilor a crescut ca procent în 2021 (peste 40%).

Jumătate dintre români declară, în continuare, că nu au fost niciodată la medicul dentist, iar cei care se duc investesc 2.000 de lei pe an pentru vizitele stomatologice, cu 17% mai mult decât anul trecut. 7,5% dintre cei care au accesat serviciile au ajuns o dată pe lună sau mai des. Pentru următoarele 12 luni, jumătate dintre români își declară intenția de a accesa serviciile stomatologice.

În continuare, într-un procent covârșitor, românii își aleg medicul dentist pe criteriul încrederii (85%), următorii factori de decizie fiind recomandarea (63%) și tarifele avantajoase (56%).

Pacienții au amintit ca motive prioritare pentru vizitele la medicul stomatolog în 2021:

  • consultația (60%)
  • tratarea cariilor (53%)
  • radiografia (43%, în creștere cu 9 procente față de anul anterior)
  • detartrajul (34%)
  • tratarea infecțiilor (25% – în creștere cu 7% anual)
  • extracțiile dentare (25%)

Evoluția pe zona de estetică dentară a fost ascendentă, gradul de solicitare a albirii profesionale a crescut cu trei puncte procentuale, iar a coroanelor dentare cu două.

Vorbim încontinuu despre prevenție la nivelul industriei, însă se resimte nevoia acută a unui plan național în acest sens. Indiferent câte resurse investim la nivel privat în educație, informare și pregătirea profesională a medicilor, nu putem acoperi golurile lăsate de faptul că Statul a abandonat pacientul de stomatologie.

Sănătatea generală începe cu dinții, imunitatea e influențată semnificativ de accesul la aceste servicii, care e determinat de susținerea autorităților publice. Până atunci, nu putem decât să le reamintim pacienților că igiena e critică, că nivelul de sănătate dentară se stabilește printr-un consult la medic și prin radiografie, nu prin autodiagnosticare și că solicitarea celei de-a doua opinii, și în acest domeniu, nu mai e doar o recomandare, adaugă Dr. Ionuț Leahu.

Rezultatele analizei mai arată că motivele principale pentru care românii nu se programează la medicul dentist sunt autodiagnosticarea – prin care se identifică o lipsă a problemelor stomatologice (69%) – și lipsa resurselor (35% – bani; 20% – timp). Scade, în schimb, procentul celor care se tem de stomatolog.

Studiul de piață KANTAR a fost realizat în luna ianuarie 2022, la nivel național, pe un eșantion de 1.000 de persoane (56% mediul urban, 44% mediul rural, în procente egale din punct de vedere al categoriilor de vârstă și sex) și prezintă comportamentul pacientului român în ultimul an, fiind barometrul care surprinde schimbările în privința accesării serviciilor stomatologice în al doilea an de pandemie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Wrap-uri cu Salam Sinaia și Salam Victoria