O româncă bolnavă de leucemie nu poate fi tratată din cauza locurilor insuficiente în spital. Daniela: „Aștept de 5 luni să fac transplantul”

22.09.2022
O româncă bolnavă de leucemie nu poate fi tratată din cauza locurilor insuficiente în spital. Daniela: „Aștept de 5 luni să fac transplantul”
Sursa foto: Shutterstock

Daniela, diagnosticată cu leucemie acută la începutul acestui an, așteaptă de 5 luni să se elibereze un salon la Institutul Fundeni, unde se face transplantul medular care îi poate salva viața. Medicii i-au găsit femeii donatorul potrivit, dar nu o pot trata deocamdată, pentru că așteaptă eliberarea unui spațiu corespunzător. 

O durere în gât a fost semnul care i-a dat de bănuit femeii că este ceva în neregulă. Alte semne specifice leucemiei sunt oboseala, febra, infecțiile frecvente, tenul palid, respirația îngreunată, transpirațiile în timpul nopții, apariția din senin a vânătăilor sau a unor pete mici roșii (peteșii), umflarea ganglionilor limfatici și durerile de articulații.

Femeia a mers la medic și, în urma analizelor, a descoperit că are leucemie acută. Din fericire, boala poate fi vindecată prin transplant medular.

Deși medicii i-au găsit un donator compatibil, lucru care se întâmplă destul de rar, femeia nu poate fi tratată pentru că nu există nicio cameră sterilă disponibilă la Institutul Fundeni, din cele 12 existente, potrivit Gandul.ro.

Am devenit subdimensionați față de nevoie, și atunci timpul de așteptare, chiar pentru pacienții care au donator, este prea mare. Avem pacienţi care, din nefericire, pierd lupta pe listă, chiar cu donatorul găsit, ceea ce este o frustrare pentru noi toți, pentru că nu am găsit acel spaţiu, acel loc unde să intre, o cameră sterilă, procedura de transplant se face numai în camere sterile. Şi în cazul copiilor cu leucemie situaţia este aceeaşi. Pentru ei sunt numai 6 camere sterile, a declarat Daniel Coriu, președintele Societății de Hematologie.

Într-un astfel de salon trebuie cazați pacienții după transplantul medular, pentru o perioadă de aproximativ 30 de zile. În acest interval se administrează medicamente pentru prevenirea sau combaterea infecţiilor şi transfuzii de sânge.

Dar pentru că numărul pacienților e mare, iar cel al camerelor sterile e mic, timpul de așteptare pentru eliberarea unui astfel de salon poate dura și câteva luni, situație în care se află și Daniela.

Aștept de 5 luni să fac transplantul. Am o fetiță de un an și jumătate, mă așteaptă acasă. E foarte greu să știi că trebuie să aștepți, toată familia întreabă când o să fie, nu se știe. Trebuie să aștept probabil până în noiembrie, spune Daniela.

Potrivit dr. Anca Coliță, managerul Institutului Clinic Fundeni, sunt necesare cel puțin câteva zeci de camere sterile, în afară de cele existente, însă cea mai bună soluție ar fi construirea unui nou spital.

Pentru desfăşurarea programului, după estimările noastre ar fi necesare 15 camere pentru adulți. Numărul este de minim 25 de camere sterile numai pentru transplant medular, dar pentru ceilalți pacienți cu afecțiuni hematologice mai sunt necesare încă 40 de camere sterile. Soluția cea mai bună e aceea de a contrui un spital nou în care să putem avea circuite corecte, a declarat dr. Anca Coliță.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Top 5 alimente sănătoase care îngrașă