O nouă terapie ţintită compensată integral pentru pacienţii români cu cancer pulmonar fără celule mici

Circa 50% dintre pacienţii cancer pulmonar fără celule mici (CPNMC) ALK - pozitiv sunt tineri - cu vârsta sub 50 de ani, iar 70% dintre aceştia nu fumează.
08.07.2020
O nouă terapie ţintită compensată integral pentru pacienţii români cu cancer pulmonar fără celule mici
O nouă terapie ţintită compensată integral pentru pacienţii români cu cancer pulmonar fără celule mici, foto Shutterstock

Pacienţii din România care suferă de o formă mai rar întâlnită de cancer, cancer pulmonar fără celule mici (CPNMC) ALK-pozitiv (kinaza limfomului anaplazic), au acum acces la tratament cu o terapie ţintită  Medicamentul este disponibil pentru pacienţi începând cu luna iunie şi este compensat integral prin intermediul Programului Naţional de Oncologie.


Aproximativ 85% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt de tipul cancer pulmonar fără celule mici, iar dintre acestea circa 5% sunt din categoria ALK-pozitiv (kinaza limfomului anaplazic).  Acest tip de cancer este cauzat de o fuziune a unei gene sau o rearanjare a acesteia, care provoacă supraexprimarea proteinei ALK, ceea ce accelerează creşterea celulelor tumorale. Pacienţii afectaţi de acest tip de cancer pulmonar sunt mai degrabă atipici pentru categoriile de risc ale cancerului pulmonar. Aproximativ jumătate dintre persoanele diagnosticate cu această formă au vârsta sub 50 de ani în timp ce 70% dintre aceştia nu sunt fumători.

Cancerul pulmonar este diagnosticat de multe ori în faze terminale în România

„Cancerul bronhopulmonar reprezintă o importantă problemă de sănătate publică în toată lumea, deoarece frecvent este diagnosticat în stadii avansate, mai ales în ţara noastră ca urmare a lipsei screeningului pentru această afecţiune. Fumatul este unul din factorii ce determină apariţia acestei boli dar a fost raportată o creştere a incidenţei cancerului pulmonar non microcelular, în special adenocarcinom, la nefumători sau la fumătorii ocazionali. Acest nou tratament, destinat pacienţilor cu neoplasm pulmonar non-microcelular ce prezintă fuziunea genei ALK, oferă acestora o supravieţuire mai îndelungată fără semne de boală şi reduce riscul apariţiei metastazelor cerebrale.”, a declarat Polixenia Iorga, Medic primar Oncologie Medicală, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Terapia este produsă de compania Roche şi este aprobată în 88 de ţări, ca tratament de primă linie, cu administrare orală, pentru persoanele cu cancer pulmonar fără celule mici cu fuziunea genei ALK pozitivă, în stadiu avansat, inclusiv în Statele Unite, Europa, Japonia şi China. În România, se estimează că aproximativ 136 de pacienţi ar suferi de această formă de cancer pulmonar.

Recomandare video
Top 5 alimente sănătoase care îngrașă