O femeie de 34 de ani, influencer, dezvăluie cum a descoperit că are cancer ovarian

27.12.2021
O femeie de 34 de ani, influencer, dezvăluie cum a descoperit că are cancer ovarian
Foto: Instagram

Sabrina Parr, influencer de fitness, a dezvăluit că a fost diagnosticată cu cancer la ovare anul acesta, iar acum se recuperează după operația de înlăturare a tumorii.

Femeia în vârstă de 34 de ani a povestit pe rețelele sociale cum a luptat cu cancerul ovarian și a publicat fotografii cu abdomenul proeminent, unul dintre cele mai comune simptome ale acestui tip de cancer, scrie Health.

„În fiecare zi m-am luptat cu depresia și durerea fizică, în timp ce vedeam cum mi se schimbă corpul”, a spus femeia, care lucrează ca antrenor personal.

„În ciuda a ceea ce mă trăgea în jos, a trebuit să învăț cum să mă ridic și să fiu eu însămi în fiecare zi”, spune Parr.

Femeia spune că s-a operat în septembrie, iar recuperare ei merge bine. „Intervenția a fost de succes, tumoarea mea a fost înlăturată, iar acum mă refac. Vă mulțumesc pentru rugăciunile și gândurile bune”, a scris ea pe Instagram.

Cazul femeii este un exemplu foarte bun pentru care nu trebuie să ratăm vizita anuală la ginecologie, întrucât cancerul ovarian poate să nu aibă simptome evidente.

Foto: Instagram

Sabrina Parr este una dinte cele 21.000 de femei din SUA care primesc, anual, diagnosticul de cancer ovarian. O femeie are 1 din 78 riscul de dezvolta cancer ovarian în decursul vieții, iar această rată a scăzut ușor în ultimii 20 de ani, potrivit American Cancer Society. Cancerul ovarian apare cel mai des la femeile aflate la menopauză, însă orice femeie la orice vârstă poate ajunge să-l dezvolte.

Simptomele de cancer ovarian apar târziu

”În stadiile incipiente ale bolii, simptomatologia lipseşte, aceasta fiind evidentă doar în stadiile avansate. Uneori, se întâmplă să existe simptome chiar din primele stadii ale bolii, dar să fie confundate cu evenimente fiziologice lunare. De obicei, simptomele persistente mai severe sau mai frecvente decât cele obişnuite necesită o investigaţie amănunţită.

Circumferinţa abdominală poate creşte în dimensiuni, apare distensie abdominală, apar dureri pelvine, oboseală, indigestie, constipaţie, greaţă, anorexie, durere lombară. În alte cazuri, pot apărea micţiuni frecvente, dureri la urinare sau sângerări vaginale neregulate, mai ales la femeile în premenopauză”, explică doctorul Silviu Prună.

Cel mai important semn al cancerului ovarian este palparea unei formaţiuni tumorale anexiale asimptomatice, depistată cu ocazia unei examinări de rutină. O tumoră anexială solidă, neregulată, fixata în pelvis, va trebui să ridice suspiciunea unui cancer ovarian. Vârsta pacientei este importantă, tumorile întâlnite în premenopauza au şanse mai mari de a fi benigne, în timp ce acelea din postmenopauză sunt cu mare probabilitate maligne.

Dintre testele de laborator, hemoleucograma poate evidenţia o trombocitoză, ionograma – hiponatremie. Ar trebui să avem în vedere, de asemenea, dozarea markerilor tumorali CA 125, CA19-9, CEA , hCG, AFP (nivel seric crescut). CA125 este markerul tumoral cel mai frecvent asociat cancerului epitelial ovarian, dar nu este specific, el fiind crescut şi în alte afecţiuni cum ar fi endometrioza, boala inflamatorie pelvină, fibromatoza uterină, hepatita cronică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee