Nu este un mit – stresul chiar poate ucide!

Un loc de muncă stresant într-adevăr te poate ucide, susţin oamenii de ştiinţă. Potrivit ultimelor cercetări, stresul cauzat de un loc de muncă solicitant poate schimba modul în care organismul transformă grăsimile, astfel că se ajunge la niveluri crescute de colesterol “rău” în corp, lucru care cauzează apariţia bolilor de inimă şi a celor cardiovasculare, cu risc crescut de deces prematur.
Nu este un mit – stresul chiar poate ucide!

Un loc de muncă stresant într-adevăr te poate ucide, susţin oamenii de ştiinţă.

Potrivit ultimelor cercetări, stresul cauzat de un loc de muncă solicitant poate schimba modul în care organismul transformă grăsimile, astfel că se ajunge la niveluri crescute de colesterol “rău” în corp, lucru care cauzează apariţia bolilor de inimă şi a celor cardiovasculare, cu risc crescut de deces prematur.

Aceste concluzii nu reprezintă însă o noutate, având în vedere că studii anterioare au demonstrat că stresul emoţional este direct legat de riscul de a suferi de afecţiuni cardiovasculare, ca urmare a obiceiurilor nesănătoase deprinse, cum ar fi fumatul, dieta haotică şi sedentarismul.

Noutatea acestui studiu recent publicat în revista Scandinavian Journal of Public Health constă în faptul că stresul este factorul de declanşare a dislipidemiei, tulburare care modifică nivelul de grăsimi din organism şi cel de lipoproteine din sânge.

Cercetarea s-a desfăşurat pe un eşantion de 90.000 de persoane, iar dintre acestea, cele care aveau un loc de muncă stresant prezentau risc crescut de dislipidemie, care se traduce în creşterea nivelului de colesterol LDL şi de trigliceride, şi reducerea cantităţii de colesterol HDL, o categorie de grăsimi sănătoase pentru organism.

Ca urmare a nivelului crescut de colesterol LDL, apare riscul mare de depuneri de plăci de amiloid pe arterele de sânge, blocând astfel fluxul sangvin şi crescând riscul unor afecţiuni cu potenţial mortal, cum este accidentul vascular cerebral sau infarctul.

Iată încă un motiv în plus să înfruntăm vicisitudinile şi provocările vieţii cu calm şi fără prea mari bătăi de cap. La urma urmei, doar sănătatea este cea care contează, nu-i aşa?

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică