Nu consuma alcool dacă iei aceste pastile. Ce ți se poate întâmpla

Sub nicio formă nu trebuie să bei alcool dacă urmezi tratament cu aceste medicamente. Vezi ce reacţii adverse pot apărea dacă combini aceste pastile cu alcoolul.
03.01.2022
Nu consuma alcool dacă iei aceste pastile. Ce ți se poate întâmpla
Sursa foto: Shutterstock

Multe persoane ştiu că nu au voie să consume alcool dacă iau anumite pastile, dar nu cunosc și motivele. Antidepresivele, antibioticele, antihipertensivele şi banalele analgezice pe care le iei uneori pentru a calma durerile de cap sau crampele menstruale nu trebuie combinate niciodată cu vin, bere sau oricare altă băutură alcoolică, pentru că există un risc crescut ca acestea fie să nu-şi mai facă efectul, fie să determine reacţii adverse.

Află mai jos care sunt pastilele ce nu trebuie luate cu alcool şi ce efecte nocive poate avea un astfel de obicei.

Antibiotice

În cazul în care urmezi tratament cu antibiotice şi consumi alcool, medicamentele s-ar putea să nu-şi mai facă la fel de bine efectul. De asemenea, există riscul să te confrunţi ulterior cu dureri puternice de cap, ameţeală, vărsături şi ritm cardiac accelerat.

Ţine cont că băuturile alcoolice consumate în exces pot reduce capacitatea de apărare a sistemului imunitar în faţa infecțiilor.

Băuturile alcoolice sunt contraindicate dacă iei antidepresive

Consumul de alcool în timpul tratamentului cu antidepresive este contraindicat, deoarece poate agrava simptomele pe care medicaţia ar trebui să le ţină sub control. De asemenea, pot apărea reacţii adverse precum ameţeală, slăbiciune şi reacţii încetinite.

Antihipertensive

Consumul regulat sau excesiv de alcool este asociat cu un risc mai crescut de hipertensiune arterială.

Din fericire, poţi ţine sub control tensiunea arterială renunţând la alcool sau consumându-l cu moderaţie. Dar dacă urmezi un tratament cu antihipertensive, cel mai bine renunţi de tot la acest obicei. Discută cu medicul dacă este în regulă să bei ocazional un pahar cu vin roșu.

Analgezicele luate cu alcool dăunează ficatului

Foarte multe persoane apelează la analgezice pentru ameliorarea durerilor, însă nu ştiu că asocierea acestora cu alcool poate creşte riscul de afecţiuni ale ficatului, rinichilor şi stomacului.

Principalele trei substanţe din astfel de pastile sunt acetaminofenul, acidul acetilsalicilic (aspirina) şi ibuprofenul.

Iei anticoagulante? Consumul de alcool e strict interzis!

Dacă urmezi tratament cu anticoagulante, cum este warfarina, de exemplu, este complet interzis consumul de băuturi alcoolice. Anticoagulantele au rolul de a preveni apariţia cheagurilor prin fluidizarea sângelui.

Băuturile alcoolice diminuează eficienţa acestor medicamente, în unele cazuri acest lucru fiind fatal. De exemplu, o persoană care suferă un accident vascular cerebral este predispusă riscului de apariţie a unui al doilea AVC, iar riscul este cu atât mai mare dacă persoana respectivă consumă alcool, fumează sau nu doarme suficient.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Tenul gras: îngrijire, curățare, ingrediente pe care să le folosești