Noile generaţii de copii: cât şi cum se joacă

Jocurile educative pot ajuta la dezvoltarea sănătoasă a copiilor.
Noile generaţii de copii: cât şi cum se joacă
Noile generaţii de copii: cât şi cum se joacă
70% dintre copiii cu vârste între 1 şi 10 ani îşi petrec în medie 3 ore pe zi jucându-se, favorite fiind jocurile de construcţie, de rol şi de strategie, arată un sondaj realizat de EduClass.ro. Fie că se joacă singuri (6-10 şi peste 10 ani), cu prietenii sau familia (1-6 ani), o treime dintre ei petrec între 30 de minute şi o oră jucându-se pe tabletă, telefon sau PC, zilnic. Copiii cu vârste între 1 şi 3 ani au cel mai mult timp de joacă. 80% petrec chiar peste 3 ore zilnic jucându-se, se arată în sondaj. 77% dintre copiii cu vârsta de 3-6 ani se joacă între 1 şi 3 ore zilnic, în timp ce doar 49% dintre copiii din categoria 6-10 ani au acelaşi timp rezervat pentru joacă. Majoritatea (peste 80%) enumără printre beneficiile jocului dezvoltarea abilităţilor fizice, dar şi emoţionale, astfel copiii învăţând să-şi exprime mai uşor emoţiile, dar şi să comunice mai uşor, să fie mai sociabili. 

Preferinţele copiilor? Joaca de-a…

Jocul de rol este cel preferat de copii (64%), acesta fiind urmat de jocurile de construcţie (62%), de jocurile care implică aptitudini artistice – dans/muzică/pictură etc (56%) şi de cele de îndemânare (46%). Sondajul a mai arătat că 30% dintre copii preferă jocurile cu ecrane. Potrivit datelor, o treime dintre respondenţi spun că alocă zilnic 30-60 minute pentru ecrane, iar în procente similare copiii petrec 1-3 ore, respectiv sub 30 de minute în faţa televizorului/tabletei sau a telefonului. 87% petrec timpul alocat ecranelor uitându-se la desene animate sau filmuleţe, în timp ce restul se joacă. 

Jucării şi timp pentru joacă

De altfel, 60% dintre părinţi declară că petrec între 1 şi 3 ore zilnic cu copiii, în timp ce aproape o treime spune că nu reuşesc să se joace nici măcar o oră zilnic, iar 11% au timp să se joace cu copilul doar în weekend. Cu cât copilul creşte, cu atât mai mult este implicat în activităţi extraşcolare, prin urmare şi timpul petrecut în familie scade. Aceeaşi tendinţă se observă şi în privinţa numărului de jucării cumpărate. O treime dintre părinţi spun că achiziţionează jucării o singură dată pe lună, 30% doar la ocazii speciale şi un procent similar de 2-3 ori pe lună. Numărul de jucării achiziţionate este invers proporţional cu vârsta copilului. 
 
Părinţii alocă timp şi activităţilor recreative sau în aer liber. Astfel, 70% dintre copii petrec între 1 şi 3 ore zilnic afară. Cei mai mulţi se joacă în parc, cu prietenii/colegii/familia, iar activităţile sportive sunt preferate de peste jumătate dintre copii atunci când vine vorba de activităţi organizate. 23% citesc, iar o treime preferă activităţile artistice (dans, muzică, olărit etc). 
 
”În fiecare an, sezonul cald atrage un interes mai mare pentru biciclete, triciclete, trotinete, însă şi pentru leagăne, tobogane, centre de activităţi care pot fi folosite în exterior. Copiii au nevoie de mişcare, de spaţiu, au nevoie să petreacă timp în aer liber, iar noi încurajăm acest lucru oferind o gamă extinsă de produse pentru joacă outdoor. Dincolo de acestea, cu siguranţă orice picnic sau dimineaţă pe plajă este mai distractivă când rezolvi puzzle-uri sau faci exerciţii de memorie cu cei mici, activităţi care dezvoltă abilităţi precum cooprarea, atenţia, îndemânarea şi multe alte abilităţi importante în dezvoltarea emoţională, intelectuală şi fizică a celui mic”, a adăugat Anca Leibovici. 
 
Recomandări:
Legătura dintre COVID-19 și noile cazuri de diabet
Legătura dintre COVID-19 și noile cazuri de diabet
Ce erori medicale s-au petrecut în unitățile sanitare din România în 2020?
Ce erori medicale s-au petrecut în unitățile sanitare din România în 2020?