Care este cea mai bună vârstă pentru a renunța la fumat (STUDIU)?

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a făcut noi descoperiri în legătură cu vârsta ideală la care orice fumător ar trebui să renunțe la fumat.
28.10.2022
Care este cea mai bună vârstă pentru a renunța la fumat (STUDIU)?
Studiu: Află care este cea mai bună vârstă pentru a renunța la fumat sursa foto: shutterstock

Fumătorii care s-au lăsat de fumat înainte de vârsta de 35 de ani au rata de deces similară cu cea a persoanelor care nu au fumat niciodată, potrivit unui nou studiu.

De asemenea, cercetătorii au adus în evidență și beneficiile celor de peste 35 de ani care totuși au reușit să se opească din acest obicei dăunător. Riscul suplimentar de deces asociat cu fumatul a fost redus prin:

∙ 90% pentru cei care au renunțaț înainte de vârsta de 45 de ani

∙  66% pentru cei care au renunțat între vârsta de 45 și 64 de ani

Fumătorii actuali au avut de două ori mai multe riscuri de a muri din orice cauză în timpul studiului, comparativ cu cei care nu au fumat niciodată.

Publicat în JAMA Network Open, acest studiu a fost realizat pe un număr de 551.388 de subiecți americani.  Rezultatele reflectă descoperirile anterioare, dar au stabilit și dacă factorii demografici, cum ar fi rasa și sexul unui fumător, aduc beneficii în acest proces al renunțării.

Beneficiile renunțării la fumat în reducerea riscului de deces sunt comparabile între grupurile demografice

Autorii studiului susțin că între foștii fumători din fiecare grup rasial și etnic, fie că sunt bărbați sau femei, renunțarea a fost asociată cu reduceri de aproximativ 80% a mortalității. Descoperirile sunt, de asemenea, importante pentru ghidarea eforturilor de renunțare la fumat, deoarece, în timp ce fumatul la nivel național a scăzut, reducerea a variat în funcție de grupurile demografice.

Monitorizarea asocierii fumatului cu mortalitatea în funcție de rasă, etnie și sex este esențială pentru a înțelege modul în care epidemia de consum de tutun din SUA continuă să evolueze în timp și cine este cel mai afectat de schimbări. În ciuda scăderii continue a prevalenței fumatului în SUA în ultimele decenii, progresul nu a fost egal între grupurile demografice. Progresele recente în creșterea ratei de renunțare în rândul fumătorilor din SUA au fost modeste, iar rata de renunțare a fost în mod constant mai scăzută în rândul fumătorilor de culoare și a hispanicilor decât în ​​rândul fumătorilor din rasa albă și non-hispanici.

Surse: webmd.com, rxlist.com, jamanetwork.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Mihaela Marinescu, VITALITAS: totul despre longevitate și îngrijirea de calitate a persoanelor vârstnice