Nicotina, chiar şi cea din ţigările electronice – o substanţă cancerigenă

O echipă de specialişti din Virginia a studiat efectele pe care le are nicotina. Pe lângă efectele recunoscute anterior, dintre care cea mai cunoscută e dependenţa, s-a descoperit că nicotina este o substanţă cancerigenă.
27.06.2014
Nicotina, chiar şi cea din ţigările electronice – o substanţă cancerigenă

O echipă de specialişti din Virginia a studiat efectele pe care le are nicotina asupra stării de sănătate.

Pe lângă efectele recunoscute anterior, dintre care cea mai cunoscută este dependenţa, s-a descoperit că nicotina este o substanţă cancerigenă.

Printre efectele nocive ale nicotinei asupra corpului amintim: scăderea apetitului, creşterea tensiunii arteriale, greaţă, diaree şi transpiraţie excesivă.

Nicotina e unul din cele 4000 de chimicale care se găseşte în tutun şi 19 din aceste chimicale sunt considerate ca având efecte cancerigen.

Terapia de substituire a nicotinei e deja o metodă cunoscută, prin care se încearcă renunţarea la fumat. Aceasta implică procedee precum plasturi de piele, gume, pastile, ţigări electronice care conţin cantităţi mici de nicotină, dar fără celelalte toxine care se găsesc în ţigări. Aceste metode au scopul de a-l ajuta pe fumător să renunţe la viciu şi de a-l putea ajuta să-şi controleze simptomele care apar inevitabil atunci când se hotărăşte să ia o astfel de decizie.

Care sunt pericolele utilizării nicotinei?

Autorii studiului au atras atenţia că în prezent nicotina nu e considerată o substanţă cancerigenă şi de aceea o folosim în scop terapeutic.

Studiul condus de geneticianul Jasmin Bavarva a comparat celulele expuse la nicotină şi cele neexpuse la nicotină. Ei au observat că mii de mutaţii au fost prezente în celule care au fost expuse la nicotină, faţă de celule de control. Astfel, au concluzionat faptul că utilizarea nicotinei poate afecta negativ genele prin inducerea mutaţiilor similare cu stresul oxidativ,  care pot duce la creşterea riscului de apariţie a cancerului.

Profesorul Harold Garner, director al Institutului Bioinformatics Virginia a declarat: Pentru prima data s-a măsurat în mod direct un număr mare de variaţii genetice cauzate doar de nicotină, iar rezultatele arată că nicotina individual poate afecta genomul şi cauza cancerul.

Considerând riscul cancerigen al nicotinei, ar trebui ca fumătorii să reconsidere metoda prin care aleg să se lase de fumat. Această concluze vine după ce, recent, Medical News Today a publicat un studiu care urmăreşte efectele pe care le are ţigara electronică în lupta contra fumatului. Astfel:

  • 20% dintre cei care au folosit ţigara electronică au reuşit să se lase de fumat
  • 10.1 % dintre cei care s-au hotărât să se lase de fumat şi au folosit alte metode decât folosirea nicotinei, au avut succes
  • 15,4% dintre cei care s-au lăsat de fumat fără ajutor, au avut succes.

Deşi ţigara electronică este cea mai de succes metodă pentru renunţarea la fumat, rezultatele dezvăluie faptul că evitarea terapiilor de înlocuire a nicotinei nu a redus şansele de renunţare la fumat. De fapt, pe ansamblu, renuţarea la fumat prin evitarea produselor precum plasuturi de piele sau gumă pe bază de nicotină are un procentaj mult mai bun decât folosirea acestor produse.

Autor: Theodora Râbu

Sursa: MNT

Cel mai nou articol Video:
Andreea Ioniță, terapeut: stresul este o alegere, așa cum este și pacea
Recomandări: