Niciun pat liber la ATI COVID în România. De unde vor suplimenta autoritățile numărul de paturi

05.10.2021
Niciun pat liber la ATI COVID în România. De unde vor suplimenta autoritățile numărul de paturi
Sursa foto: Shutterstock

În România nu mai există niciun loc liber în secțiile ATI COVID, marți, în ziua în care autoritățile sanitare au raportat un număr-record de noi infectări cu virusul SARS-CoV-2, de peste 15.000 de cazuri identificate în doar 24 de ore, potrivit gandul.ro.

„Atât la nivel național, cât și în Municipiul București nu mai sunt libere paturi ATI COVID, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2”, potrivit datelor din Alerte.ms citate de sursele GÂNDUL.

Surse oficiale precizează că la nivel național există o rezervă operațională de 130 de paturi ATI destinate pacienților de COVID-19, dintre care 55 sunt în București.

„Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale”, arată sursele citate.

În data de 5 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.453 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19.

În București sunt avizate de DSP 313 paturi de ATI COVID.

1.480 de paturi ATI COVID sunt ocupate la nivelul întregii țări

Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare, mai arată sursele din rândul autorităților sanitare.

Un număr de 15.037 noi cazuri COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore, bilanțul total al infectărior ajungând în România, marți, la 1.289.156 de cazuri. În ultima zi au fost înregistrate 252 de decese, în timp ce 1.480 de pacienți sunt internați la ATI. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.554 de teste RT-PCR și 51.184 teste rapide antigenice.

Raed Arafat: Intervențiile chirurgicale vor fi suspendate pentru următoarele 30 de zile. Care sunt excepțiile anunțate

Internările pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgențe sunt suspendate pentru următoarele 30 de zile. Urgențele, femeile însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienţii cu afecţiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă sunt exceptați de la regulă, scrie gandul.ro.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat, luni seară, 4 octombrie, la finalul şedinţei de Guvern, că din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităţilor sanitare publice cu paturi vor suspenda internările pentru intervenţiile chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii care nu reprezintă urgenţe, cu anumite excepţii.

Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifră dublă față de săptămâna trecută. Nu vedem încă o tendință de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate, a spus Raed Arafat, luni seară, după ședința de Guvern.

Şeful DSU a precizat că „prevederile nu se aplică urgenţelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienţilor cu afecţiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă”.
Recomandare video
Cârnați la grătar cu legume și porumb copt
Recomandări: