Muzeul “Antipa” devine primul muzeu din ţară dotat cu un defibrilator extern automat

Asociaţia Română de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (ARISU) va pune in functiune miercuri, 13 noiembrie, în incinta Muzeului Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, un defibrilator extern automat (AED), folosit în manevrele de resuscitare cardio-pulmonară.
11.11.2013
Muzeul “Antipa” devine primul muzeu din ţară dotat cu un defibrilator extern automat

Asociaţia Română de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (ARISU) va pune in functiune  miercuri, 13 noiembrie, în incinta Muzeului Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, un defibrilator extern automat (AED), folosit în manevrele de resuscitare cardio-pulmonară.

Acesta este primul AED pe care ARISU îl va monta în unul din cele cinci locuri publice care urmează să fie dotate cu un astfel de aparat, în cadrul celei de-a doua etape a proiectului “Energie pentru viaţă”.

70 de angajaţi ai Muzeului Antipa au învăţat cum să folosească un AED

“Dotarea primului muzeu din ţară cu un defibrilator extern automat reprezintă un pas important în medicina de urgenţă din România. Dacă până acum în salvarea de vieţi omeneşti erau implicate numai serviciile de urgenţă, de acum înainte vor fi implicaţi şi oamenii de rând. Cu toate că AED-ul poate fi folosit de persoane fără pregătire medicală şi fără o instruire în prealabil, angajaţii muzeului “Grigore Antipa” au fost învăţaţi cum să recunoască un stop cardio-respirator şi au făcut simulări cu AED-ul, astfel încât, în momentul unei urgenţe, timpul de reacţie să fie cât mai mic.”, afirmă Nicolae Stavre, preşedintele ARISU.

Proiectul “Energie pentru viaţă”  facilitează accesul persoanelor aflate în stop cardio-respirator la defibrilatoarele externe automate şi se derulează în două etape, valoarea investiţiei depăşind 70.000 de euro.

Pe 1 octombrie 2012, în prima etapă a proiectului, ARISU a montat primele cinci defibrilatoare în cele mai importante staţii de metrou: Unirii 1, Unirii 2, Eroilor, Universitate şi Piaţa Victoriei. România a devenit astfel singura ţară din Europa de Est care beneficiază de un sistem conectat la serviciul de urgenţă 112.

În cea de-a doua etapă a proiectului, alte patru AED-uri, pe lângă cel pus în funcţiune la Muzeul Antipa, vor fi instalate în trei locuri publice: unul la Tribunalul Bucureşti şi altele două la Aeroportul Internaţional Henri Coandă, locaţia celui de-al cincilea AED nefiind încă stabilită.

Anual, peste 50 000 de români mor din cauza stopului-cardio respirator

Conform studiilor întreprinse de Uniunea Europeană, în România, în fiecare an sunt întregistrate peste 50 000 de decese declanşate de stopul cardio-respirator. Aproape jumătate din aceste persoane ar putea fi salvate daca s-ar folosi un AED în primele minute de la instalarea stopului cardio-respirator.

În completarea proiectului ARISU va demara o campanie de educare şi informare a populaţiei în licee, facultăţi şi locuri publice. Astfel, reprezentanţii organizaţiei vor realiza sesiuni de instruire pentru utilizarea defibrilatorului şi  vor simula manevre de resuscitare cardio-pulmonară.

 

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea