Motivul principal pentru care românii beau cafea

19.05.2021
Motivul principal pentru care românii beau cafea
Sursa foto: Shutterstock

Românii beau cafea nu atât pentru a se concentra mai bine, cât mai degrabă pentru că îi relaxează acest ritual matinal, arată un sondaj de opinie.

Cafeaua are numeroase beneficii pentru sănătate. Pe lângă faptul că revitalizează, cafeaua poate reduce riscul de apariție a diabetului, bolilor cardiovasculare sau a bolilor de ficat, arată nenumărate studii. Aceste beneficii îi determină pe români să bea zilnic cafea, 2 până la 4 cești, mai ales în mediul urban.

Românii beau cafea pentru relaxare, fericire și concentrare

Pentru aproape 90% dintre români, indiferent de câți ani au, cafeaua înseamnă relaxare. Unul din trei români spune că, atunci când se gândește la o ceașcă aburindă, este mai fericit.

O altă valență importantă este concentrarea, menționată cel mai des (30%) de cei între 25-34 de ani, dar mai puțin de cei în vârstă (7,1%).

Pe cazul a 16% dintre românii intervievați, o cană de cafea îi îndeamnă la visare, iar pe 8,9% la colaborare.

Rezultatele sondajului ne arată că nu mai este la modă să inviți la o cafea, doar 7,5% dintre respondenți asociind această băutură cu flirtul, în special cei de 45-54 de ani.

Din păcate, această băutură delicioasă este uneori aducătoare de stres, dar la un procent mic, de 5,2% din populație.

Cum beau românii cafeaua?

Jumătate dintre români, indiferent de vârstă, au declarat că preferă cafeaua cu zahăr. La polul opus, cafeaua neagră, simplă este pe placul a 44,3% dintre cei peste 65 de ani și a 25% dintre tineri.

Putem spune că, odată cu înaintarea în vârstă, se dezvoltă gustul pentru cafeaua neîndulcită sau, din cauza problemelor de sănătate este preferată cea simplă.

În schimb, 18,8% dintre tinerii sub 25 de ani beau cafeaua cu arome, în special femeile.

O mică parte dintre respondenți au menționat cafeaua cu lapte, miere sau îndulcitor.

Cafeaua măcinată este în topul preferințelor românilor, urmată de cafeaua solubilă și capsulele de cafea pentru espressor.

Ce tabieturi au românii la cafea?

Aproape jumătate dintre români asociază cafelei un desert, doar tinerii sub 25 de ani au o preferință mai scăzută în acest sens (33%).

Pe de altă parte, indiferent de vârstă, o treime dintre români nu savurează cafeaua fără țigară.

Foarte puțini (sub 3%) au menționat alte tabieturi la cafea cum ar fi presă, TV, socializare sau un pahar de apă.

La sondaj au participat 1.353 de persoane din mediul urban, 52% femei și 48% bărbați, conform cu distribuția generală a populației României.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Raed Arafat, despre moarte: „Sper să vină cât mai târziu”
Recomandări: