Motivul pentru care autismul afectează mai mult băieţii decât fetele

Potrivit specialiştilor, grosimea cortexului diferă în funcţie de sex şi poate avea un rol important în dezvoltarea autismului.
Motivul pentru care autismul afectează mai mult băieţii decât fetele

Deşi atenţia tuturor a fost îndreptată în ultima vreme asupra legăturii dintre vaccinul ROR şi apariţia autismului, cercetătorii sunt acum hotărâţi să descopere cauza pentru care băieţii sunt mai afectaţi de această tulburare în comparaţie cu fetele. O posibilă explicaţie a fost deja găsită de neurologii de la Universitatea Goethe din Germania!

Potrivit specialiştilor, anumite structuri cerebrale diferă în funcţie de sex. Una dintre acestea priveşte grosimea cortexului, adică acea regiune responsabilă cu memoria, învăţarea, lmbajul şi alte funcţii cognitive.

Se pare că, în cazul sexului masculin, grosimea cortexului este mai redusă, în timp ce la fete aceasta este mai mare.

Christine Ecker, profesor de neuroştiinţe, şi o echipă de medici neurochirurgi au comparat grosimea cortexului a 98 de adulţi cu autism şi a 98 de persoane sănătoase, prin intermediul RMN-ului, şi au constatat că, cu cât este mai subţire cortexul, cu atât riscul de autism este mai crescut.

Chiar dacă rezultatele nu indică o legătură clară între grosimea cortexului şi incidenţa crescută a autismului în rândul băieţilor, experţii cred că este un bun punct de pornire pentru a studia în detaliu cauzele acestei afecţiuni.

Sursa: Time.com