Monogamia umana, o himera

Monogamia este un fenomen extrem de rar in randul mamiferelor. Din aproximativ 4.000 de specii, doar cateva sunt monogame, printre care castorii si alte rozatoare, liliecii, cateva specii de vulpe, cateva animale copitate si un numar mic de primate - gibonii, tamarinii si saguinii. In schimb, aproximativ 92% din cele 9.700 de specii de pasari sunt monogame.
Monogamia umana, o himera
Monogamia umana, o himera

Monogamia este un fenomen extrem de rar in randul mamiferelor. Din aproximativ 4.000 de specii, doar cateva sunt monogame, printre care castorii si alte rozatoare, liliecii, cateva specii de vulpe, cateva animale copitate si un numar mic de primate – gibonii, tamarinii si saguinii. In schimb, aproximativ 92% din cele 9.700 de specii de pasari sunt monogame. De aceea, cand cercetatorii doresc sa studieze comportamentul animalelor monogame, de cele mai multe ori fac experimente pe pasari.

Structura corpului reflecta promiscuitatea preistorica a omului: testiculele masculului uman sunt mai mari decat ar avea nevoie un primat monogam; acestea se afla in exteriorul corpului, unde sunt vulnerabile, iar temperatura mai scazuta permite consevarea spermei pentru a permite ejaculari multiple.

De asemenea, membrul sexual al masculului uman este mai mare si mai gros decat al celorlalte primate de pe Terra; lungimea sa permite plantarea spermei intr-o zona mai putin accesibila a vaginului, iar forma unica a penisului uman permite evacuarea din vagin a spermei competitorilor. Gorilele si gibonii, la fel ca restul mamiferelor in randul carora nu se intalneste o competitie de acest tip, nu sunt echipate anatomic pentru a concura in plantarea lichidului seminal.

Alte amanunte care indica faptul ca stramosii nostri aveau relatii intime multiple vin din anatomia feminina: sanii femeilor sunt mai mari decat ar fi nevoie daca singurul lor rol ar fi cel ce tine de hranirea copiilor. De asemenea, capacitatea femeilor de a avea orgasme multiple, alaturi de vocalizarile copulatorii (sunetele pe care acestea le emit in timpul actelor sexuale, ce au rol de a incita ceilalti masculi din grup), indica un trecut in care stramoasele femeilor de astazi aveau relatii sexuale cu mai multi barbati.

Sursa: Descopera.ro
 

Tags:
Elena Nistor

Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Tratamente cosmetice pentru piele după sezonul de vară- Dr. Victor Clătici
Recomandări: