Modelul de lucru hibrid, preferat de 35% dintre angajați

21.04.2021 | Redactia CSID
Modelul de lucru hibrid, preferat de 35% dintre angajați
Sursa foto: Shutterstock

Modelul de lucru hibrid s-a conturat tot mai mult în ultimul an la nivel global. Există deja angajatori din România care au decis să treacă permanent la acest sistem în care echipa lucrează parțial de la birou și restul de acasă. 

Aproape 35% dintre angajații care au participat la un sondaj recent* cred că modelul de lucru hibrid este cel mai potrivit în contextul actual.

După pandemie, alți 45% se așteaptă să revină complet la viața de birou, cât mai aproape de cum era înainte de COVID-19. Doar un angajat din cinci crede că în viitor va lucra mai mult de acasă, mai arată sondajul.

Pentru a menține un echilibru bun între viața de la birou și cea de acasă, 31,9% dintre angajații din România care au răspuns sondajului își doresc să lucreze doar de la birou după ce va trece pandemia.

Alți 36,2% vor să vină 3-4 zile pe săptămână la sediul companiei. Doar 9,4% consideră că lucrul de acasă 100% din timp este mai potrivit pentru viitor.

Modelul de lucru hibrid, avantaje: flexibilitate, echilibru, eficiență

Pentru 54,3% dintre angajați, modelul de lucru hibrid înseamnă flexibilitate și independență în activitatea profesională. 51,5% susțin că modelul de lucru hibrid are un rol major în menținerea echilibrului între viața personală și cea profesională.

În același timp, 39,5% spun că așa își pot eficientiza timpul și resursele, iar 38,3% recunosc că au lucrat mai eficient în acest sistem în ultimul an, având oportunitatea de a lucra în echipă și de a interacționa mai bine cu managerii.

Nu în ultimul rând, 26,2% spun că modelul de lucru hibrid îi ajută să evite probleme de sănătate psiho-emoțională care pot să apară atunci când lucrează doar de acasă.

În acest context, angajații cred că biroul lor trebuie să treacă printr-o serie de schimbări pentru a se adapta modelului de lucru al viitorului și pentru a fi mai bine pregătit pentru întoarcerea în siguranță a oamenilor la scară largă.

35,4% dintre cei care au răspuns sondajului se așteaptă la schimbări în ceea ce privește măsurile pentru protejarea sănătății. 32,5% consideră că vor vedea schimbări privind structura și organizarea spațiului, așa încât să răspundă mai bine modului de lucru care va fi aplicat în companie.

Indiferent cum vom lucra după ce va trece pandemia, biroul în care ne vom petrece cel puțin câteva zile pe săptămână trebuie să fie pregătit pentru a atenua riscurile pentru sănătate. Pentru a se simți mai în siguranță la birou, angajații vor sisteme performante pentru îmbunătățirea calității aerului și apei din clădire, materiale sanitare care să fie distribuite imediat în caz de nevoie, sisteme pentru igienizarea spațiului interior și proceduri bine puse la punct pentru situația în care apare un caz de îmbolnăvire în companie, spune Darren Allen, director de dezvoltare în cadrul companiei care a inițiat sondajul.

* Sondajul privind percepția angajaților despre viitorul birourilor și perspectiva reîntoarcerii la birou a fost desfășurat în perioada februarie-martie 2021 prin platforma iVox, pe un eșantion total de 1.183 de utilizatori de internet din toată țara. Aproape 59% dintre participanți sunt femei, aproximativ 60% au vârsta între 25 și 40 de ani și 9 din 10 sunt angajați full-time.

Recomandări:
Glioblastomul, tratat cu ajutorul unei căști magnetice care distruge celulele canceroase
Glioblastomul, tratat cu ajutorul unei căști magnetice care distruge celulele canceroase
Diabetul de tip 1 poate fi ereditar? Ce spun experții
Diabetul de tip 1 poate fi ereditar? Ce spun experții