Miocardita și vaccinul Pfizer. Nu există, momentan, nicio legătură între această afecțiune și vaccinul anti-COVID

26.04.2021 | Paula Rotaru
Miocardita și vaccinul Pfizer. Nu există, momentan, nicio legătură între această afecțiune și vaccinul anti-COVID
Sursa foto: Shutterstock

Potrivit unor informații apărute în spațiul public, autoritățile israeliene urmează să investigheze o posibilă legătură între miocardita și vaccinul Pfizer. Asta, după ce 62 de persoane, în principal bărbați cu vârsta sub 32 de ani, au fost diagnosticate cu această afecțiune la scurt timp după administrarea vaccinului anti-COVID, cu precădere după a doua doză (56 de cazuri).

Dintre aceste 62 de persoane, două au fost declarate decedate (un bărbat de 35 de ani și o femeie de 22 de ani care nu erau cunoscuți cu probleme de sănătate preexistente), dar fără a fi stabilită o legătură directă între miocardita și vaccinul Pfizer. Ceilalți 60 de pacienți au fost tratați și externați din spital în stare bună, scrie timesofisrael.com.

Miocardita și vaccinul Pfizer. Nu a fost stabilită o legătură cauzală

Aceste informații ar proveni dintr-un raport intermediar al Ministerului Sănătății din Israel, care a fost prezentat recent autorităților din minister și companiei Pfizer, scrie Reuters.

Evenimentele adverse sunt analizate în mod regulat şi în amănunt şi nu am observat o rată mai mare de miocardită decât era de aşteptat în populaţia generală. Nu a fost stabilită o legătură cauzală cu vaccinul. Nu există dovezi la acest moment care să ducă la concluzia că miocardita este un risc asociat cu administrarea vaccinului Pfizer, a transmis compania Pfizer.

Raportul detaliat ar fi fost trimis, ulterior, către FDA și CDC, care vor face propriile investigații în vederea descoperirii unei eventuale legături între vaccinul anti-COVID Pfizer și miocardită.

Ministerul Sănătăţii din Israel examinează acum dacă este vorba despre un exces de morbiditate şi dacă poate fi atribuit vaccinului, a spus Nachman Ash, coordonatorul campaniei de vaccinare din Israel, referindu-se la aceste date drept un semn de întrebare şi subliniind că nu s-a tras nicio concluzie.

Stabilirea unei legături între miocardita și vaccinul Pfizer ar fi dificilă deoarece miocardita, o problemă de sănătate ce adesea se vindecă fără complicaţii, poate fi provocată de o mare varietate de virusuri, iar în anii anteriori a fost raportat un număr similar de cazuri, a explicat Nachman Ash.

În America, de exemplu, peste 3 milioane de persoane sunt diagnosticate anual cu miocardită, potrivit Myocarditis Foundation.

Dr. John Sellick, medic infecționist și profesor de medicină la Universitatea Buffalo, a declarat pentru Health.com că „este foarte puțin probabil ca vaccinul Pfizer să aibă o legătură cu miocardita, având în vedere că nu este un vaccin cu virus viu.”

Ce este miocardita și cum se manifestă

Miocardita este o afecţiune care constă în inflamarea muşchiului cardiac (miocardul). Astfel, inima nu mai este irigată corespunzător cu sânge. Pot apărea simptome precum:

Pe măsură ce afecţiunea evoluează, pot apărea simptome mai grave, care pot indica o suferinţă a inimii, cum ar fi:

 • Palpitaţii
 • Senzaţie de lipsă de aer atât în repaus, cât şi în mişcare
 • Dureri toracice puternice, ascuţite, care se extind la nivelul umerilor sau gâtului
 • Dureri de cap puternice
 • Retenţie de apă şi umflarea picioarelor
 • Senzaţie de leşin
 • Ameţeală
 • Diaree
 • Retenţie urinară
 • Pierderea conştienţei

În cazuri severe, astfel de manifestări pot favoriza dezvoltarea cheagurilor de sânge, care pot cauza infarct sau accident vascular cerebral.

Printre cele mai frecvente cauze ale miocarditei se numără:

 • infecţiile virale cu virusul Coxsackie B, Epstein-Barr (cauza mononucleozei), citomegalovirus, virusul hepatitei B sau C, al herpesului, HIV, parvovirus, Chlamydia, virusul Mycoplasma, virusul rubeolei. Inclusiv infecția cu noul coronavirus, SARS-CoV-2, poate cauza miocardită.
 • infecţiile bacteriene cu streptococi, stafilococul auriuTreponema (bacteria care duce la apariţia sifilisului), Borrelia (cauza bolii Lyme), Corynebacterium diptheriae (bacteria care cauzează difteria)
 • infecţiile cu paraziţi (Toxoplasma gondii sau Trypanosoma cruzi) sau infecţii fungice (Candida albicans, Aspergillus, Histoplasma capsulatum)

De asemenea, miocardita poate surveni și pe fondul administrării unor medicamente (antibiotice, chimioterapice, antiepileptice) sau al unor boli autoimune (lupus, artrită reumatoidă, granulomatoza Wegener, arterita cu celule gigante etc.). Înţepăturile de păianjen, căpuşă, albină ori muşcătura de şarpe sunt, de asemenea, posibile cauze ale apariției miocarditei.