Mihaela Geoană, despre prevenția cancerului în România: Avem un mare handicap în depistarea acestor boli în țară

08.02.2022
Mihaela Geoană, despre prevenția cancerului în România: Avem un mare handicap în depistarea acestor boli în țară

Mihaela Geoană, președintele fundației „Renașterea”, a vorbit în cadrul conferinței pentru „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului” despre necesitatea programelor naționale de screening pentru prevenție a cancerului.

Mihaela Geoană, președintele fundației Renașterea: „Considerăm că o mare problemă în România este lipsa prevenției și diagnosticarea foarte târzie a afecțiunilor oncologice, aceste lucruri sunt cauzate de o lipsă de informare, dar și de bariere financiare.

Testele pot fi scumpe pentru persoane care vor să se controleze regulat. Lipsa programelor naționale de screening este un mare handicap în depistarea la timp a acestor boli.

Este, de asemenea, bariera geografică: este o diferență între orașele mari și mediul rural.”

Vaccinarea anti-HPV este o metodă de prevenție a cancerului

„Fundația Renașterea și-a început activitatea în 2001 din speranța de a schimba acesta statistici. Când vorbim de prevenție ne referim la un stil de viață sănătos și vaccinarea anti-HPV.

În anii de activitate, am desfășurat campanii de informare și am făcut în cele 2 centre medicale ale fundației peste 90.000 de investigații, 50.000 fiind în gratuitate.

În urma acestor investigații, am făcut și un studiu la nivel național și ne-a arătat o diferență foarte mare între rata de supraviețuire din România și restul Europei.

Considerăm că nu este normal ca o femeie să trăiască sau să moară în funcție de țara în care s-a născut.

Belgia are screening național, femeile pot face gratuit la un interval de timp mamografie sau ecografie, se depistează din timp și rata de vindecare este mai mare.”

„Trebuie să recunoaștem că o mamografie este scumpă”

„Se vorbește de cancerul de sân, femeile au aflat, se va progresa și femeile sunt educate, informate, dar nu au ajuns la nivel de populație generală. Trebuie să recunoaștem că o mamografie este scumpă.

Avem proiectul prin care 50.000 de persoane din sud Muntenia pot face teste pentru a depista cancerul de colon.

De asemenea, vom oferi peste 100.000 de teste Babeș Papanicolau femeilor din sud Muntenia. Acestea sunt proiecte pilot.”

Parteneri eveniment: Clinica Zetta, Asociatia Zetta, MedEuropa România, Roche România, Sanador.

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Top 5 alimente sănătoase care îngrașă