Metodele contraceptive hormonale cresc riscul cancerului la sân (studiu)

De ce contraceptivele pe bază de hormoni cresc riscul apariției de cancer la sân? Specialiștii au demonstrat și explică!
  • Publicat:
Metodele contraceptive hormonale cresc riscul cancerului la sân (studiu)
Contracepția hormonală provoacă apariția cancerului la sân (studiu)

Un studiu recent a demonstrat că toate contraceptivele bazate pe hormonul progesteron prezintă pe termen lung un risc (deși scăzut) de apariție a cancerului la sân.

Anterior acestui studiu, alte cercetări au asociat o creștere ușoară a cazurilor de cancer la sân în cazul femeilor care urmează tratamente cu pilule contraceptive hormonale, bazate de data asta atât pe progesteron și estrogen.

Astfel, indiferent de hormonii pe care îi conțin, contraceptivele prezintă un risc crescut de cancer la sân în rândul femeilor care le folosesc mai ales pe termen lung și mai ales atunci când au vârste mai înaintate.

Descoperă totul despre contracepția de lungă durată sau cea de urgență, despre pilulele bifazice sau trifazice ori despre cum influențează extractul de sunătoare eficiența pilulelor contraceptive.

Cele mai recente studii au confirmat că, indiferent dacă contraceptivele orale funcționează pe bază de progesteron sau estrogen, ele afectează un număr mai mare de femei, creând un teren fertil pentru dezvoltarea cancerului la sân.

Iar riscul este similar în toate tipurile de administrare – oral, injectabil, intrauterin.

Pe de altă parte, medicii converg către aceeași opinie conform căreia riscul de cancer de sân prin administrarea oricărui tip de contraceptive este destul de scăzut și studiile realizate de-a lungul timpului nu ar trebui să descurajeze femeile să utilizeze contraceptive care conțin hormoni.

Fiecare femei trebuie să aleagă o metodă de contracepție care se potrivește cu credințele și stilul ei de viață, de la abstinență la ligatura trompelor.

Citește și: Contraceptivele numai cu hormonul progesteron cresc riscul de cancer la sân

Citește și: Ce pățim dacă luăm des pilula de a doua zi?

Citește și: Iei pilule contraceptive de capul tău? Dr. Ioan Boleac explică ce riști

Sursă: healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir
Redactor - Bianca Dragomir
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ... citește mai mult
Recomandare video
Cum se tratează multimodal cancerul colorectal