Mersul la dentist, sigur și în pandemie. Stomatologii, rată de infectare sub 1%

În urma unui studiu s-a descoperit că mersul la dentist este sigur și în timpul pandemiei. Mai puțin de 1% dintre dentiștii americani au fost testați pozitiv.
30.10.2020
Mersul la dentist, sigur și în pandemie. Stomatologii, rată de infectare sub 1%
Mersul la dentist, sigur și în pandemie. Stomatologii, rată de infectare sub 1%

Mai puțin de 1% dintre medicii stomatologi americani au fost testați pozitiv pentru Covid-19, arată un studiu realizat de American Dental Association. Experții susțin că acest lucru se datorează măsurilor de igienă pe care cabinetele stomatologice le au în rutină de ani de zile. Iar România nu face excepție de la regulă.

Cabinetele de medicină dentară de la noi s-au adaptat rapid situației pandemice actuale, prin măsuri suplimentare de triaj și dezinfecție specifică (nebulizare, echipamente de înaltă protecție), astfel încât nu a fost detectat nici un focar de infecție în nicio clinică stomatologică, nici în rândul personalului, nici a pacienților.

Și anterior declanșării pandemiei, măsurile de protecție luate în cabinetele de medicină dentară asigurau protecția pacientilor și a personalului medical la cel mai ridicat nivel. Nu trebuie să uităm de riscul infectării cu virusul hepatitei B, C, HIV, riscuri care sunt permanent prezente, de multe ori pacienții nesșiind sau nedeclarând că sunt infectați”, Dr. Florin Lăzărescu, presedinte ESCD (European Society of Cosmetic Dentistry), membru fondator al SSER (Societatea de Stomatologie Estetica din Romania).

Datele sondajului

Sondajul realizat în luna iunie în 2.200 clinici stomatologice arată că rata de infectare a personalului medical din cabinetul dentistului este cu mult mai mică decât în cazul altor profesioniști din domeniul sănătății. Asociația a ales să realizeze acest studiu după ce stomatologia fusese catalogată ca fiind una dintre profesiile cu risc ridicat de Covid-19. Peste 80% dintre medicii chestionați au declarat că sunt asimptomatici la momentul sondajului, dar și cu o lună înainte de acesta, iar 17% au raportat că au făcut testul Covid-19.

Experții spun că motivul pentru care rata de infectare este atât de mică la dentiști este că aceștia deja luau niște măsuri de igienă foarte riguroase și înainte de pandemie, ceea ce a împiedicat transmiterea virusului în interiorul cabinetelor, a declarat autorul raportului, Marcelo Araujo, DDS, MS, PhD, directorul executiv al Institutului de Știință și Cercetare al American Dental Association.

Dentiștii fac deja o mulțime de lucruri care împiedică răspândirea Covid-19. Stomatologul poartă mască, vizieră, mănuși. Dacă există riscul transmiterii, cel mai expus ar fi medicul, nu pacientul, a declarat Dr. Edgar Herrera Sanchez, specialist în boli infecțioase la Orlando Health din Florida.

Igienistii dentari sunt lucrători medicali cu înalta calificare, iar rolul lor este să mențină unele dintre cele mai înalte standarde de îngrijire. Iar stomatologii sunt deja experți în controlul infecțiilor – folosesc măsuri de precauție riguroase încă de la începutul anilor ‘80, de la apariția pandemiei de HIV / SIDA, a punctat și Joel Gould, medic dentist practicant de 30 de ani. Potrivit lui Gould, stomatologii au fost întotdeauna sensibili la controlul infecțiilor și au fost pionieri în ceea ce privește utilizarea „măsurilor de precauție universale”. Acest sistem al măsurilor de precauție universale presupune ca toți cei pe care îi consultă un stomatolog sunt contagiosi sau infecțiosi pentru că majoritatea afecțiunilor nu sunt vizibile, ca de exemplu hepatitele sau HIV.

Cel mai nou articol Video:
Dr. Cristina Tănase Damian: despre prezența tatălui la naștere