Medicii i-au spus unei femei de 29 de ani că are anxietate și e „prea tânără pentru cancer”. Ea avea cancer la rinichi, în stadiul 4

18.05.2022
Medicii i-au spus unei femei de 29 de ani că are anxietate și e „prea tânără pentru cancer”. Ea avea cancer la rinichi, în stadiul 4
Foto: Shutterstock

O tânără din SUA a primit diagnosticul real abia la un an și jumătate de când a început să investigheze simptomele supărătoare pe care le simțea. Medicii îi spuneau că suferă de anxietate, însă s-a dovedit mai târziu că avea cancer la rinichi, în stadiul 4.

Katie Coleman a știut că ceva este în neregulă: avea tensiune arterială crescută și pulsul mărit, desi avea doar 29 de ani și era aparent sănătoasă.

În decursul unui an și jumătate, ea a fost la mai mulți medici – 8 în total – care i-au spus că are anxietate și i-au prescris medicamente împotriva anxietății.

„Doi medici mi-au spus că sunt prea tânără să am cancer, când am întrebat. M-am simțit ca o persoană ipohondră”, a spus femeia, citează Insider.

Katie a hotărât astfel să aibă un stil de viață mai sănătos, a fost atentă la ce mânca și a început să facă sport. După ce a slăbit 20 de kilograme, a observat o umflătură în abdomen.

„Cel mai bun mod să o descriu este că părea că am mușchii lucrați doar în partea aceea, dar nu era deloc cazul pentru asta”, a spus ea.

Tânăra a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4

După ce a făcut ecografie și CT, medicii i-au spus că are o tumoare de 12 centimetri la rinichi și alte câteva tumori la ficat. Ea a fost diagnosticată cu un tip rar de cancer numit carcinom cu celule renale, care se răspândise la ficat, fiind astfel în stadiul 4.

„Aproape că m-am simțit ușurată, fiindcă pentru prima dată cineva m-a crezut că există un motiv clinic pentru care nu mă simt bine”, povestește Katie.

După 6 luni de tratament, ea a fost operată, iar medicii i-au scos rinichiul drept și părți din ficat.

Acum a trecut un an de la intervenție, Katie merge la controale regulate pentru a monitoriza ficatul, însă nu are un prognostic pentru că este o boală foarte rară.

„Astăzi mă simt minunat. Mă simte cel mai bine din toată viața mea, ceea ce e foarte ciudat pentru o persoană cu cancer în stadiul 4. Sunt foarte recunoscătoare pentru perioada asta și cât o să mai dureze ea, pentru că mă simt atât de bine”, afirmă tânăra.

Femeile tinere nu prezintă, uneori, credibilitate în fața personalului medical

Cercetările au arătat că femeile sunt predispuse la „gaslighting medical” sau atunci când personalul medical nu ia în considerare simptomele unei persoane, refuză să îi facă teste sau să prescrie tratamente și astfel le diagnostichează greșit.

„Ele nu sunt crezute, iar asta duce la întârzieri importante în tratare, diagnostic greșit, diagnostic întârziat, tratamente ineficiente”, a spus dr. Garima Sharma, medic cardiolog la Johns Hopkins. „Femeile plătesc un preț mare”, a adăugat experta.

Alte cazuri în care femeile au fost victimele gaslighting-ului medical au devenit publice, în trecut. O tânără de 20 de ani din Marea Britanie spune că arsurile pe care le simțea la gât au fost puse pe seama consumului de alcool de medici, însă mai târziu, a fost diagnosticată cu cancer incurabil.

O altă tânără de 31 de ani cu dureri și amețeală a fost diagnosticată cu anxietate la 31 de ani. Ea avea de fapt anumite tipuri de infarcturi care sunt comune în cazul femeilor ce abia au născut.

Un studiu a demonstrat că femeile tinere au un risc dublu, față de bărbații tineri, să primească un diagnostic ce implică o boală psihică atunci când simptomele lor indică probleme cardiace.

Dr. Garmina Sharma atrage atenția medicilor: „Dacă o femeie tânără vine la urgență și spune că nu se simte bine, ea trebuie să fie crezută!”

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras