Medici chirurgi cardiologi români au contribuit la o premieră pentru medicina din Bulgaria

Cu ajutorul unei echipe de medici români: au fost efectuate cu succes primele intervenţii de protezare valvulară aortică endoscopică.
09.09.2019
Medici chirurgi cardiologi români au contribuit la o premieră pentru medicina din Bulgaria
Medici chirurgi cardiaci români au contribuit la o premieră pentru medicina din Bulgaria, foto PR

Patru pacienţi diagnosticaţi cu stenoză aortică severă, una dintre cele mai frecvente şi grave afecţiuni ale inimii, au fost operaţi pe cale minim invazivă, fără deschiderea sternului, de către o echipă mixtă de medici români şi bulgari, coordonată de Prof. Univ. Dr. Victor Costache, specialist în chirurgie cardiacă şi doctor în ştiinţe medicale de la Spitalului Polisano MedLife Sibiu şi Dr. Assen Kelchev, şeful secţiei de chirurgie cardiovasculară de la Acibadem City Hospital.

Intervenţiile reprezintă o premieră atât pentru sistemul medical din ţara vecină, cât şi pentru reţeaua de spitale Acibadem, care deţine unităţi moderne în Turcia, Bulgaria, Republica Moldova, Macedonia, etc. Acest tip de operaţie chirurgicală se realizează de către această unitate medicală din Sibiu încă din 2015.

Durerile postoperatorii sunt reduse la minimum pentru pacienţii cu stenoză aortică severă

“Această procedură minim invazivă are avantaje multiple, de care pacienţii noştri beneficiază de mai bine de 4 ani. În primul rând, durerile postoperatorii sunt reduse la minim, la fel şi perioada de spitalizare, pacienţii fiind externaţi după doar trei zile de la intervenţie, în timp ce operaţia clasică, prin sternotomie, necesită spitalizare pentru cel puţin o săptămână. În plus, se adaugă avantajul unei reintegrări aproape imediate în viaţa socio-profesioanlă, aspect extrem de important pentru pacienţi”, a declarat Prof. Univ. Dr. Victor Costache.

Implicare pro bono a medicilor români

Colaborarea dintre medicii români şi cei bulgari a început în luna iunie a acestui an, atunci când o echipă condusă de Dr. Assen Kelchev a efectuat un stagiu de pregătire, timp de o săptămână, la Sibiu.
Susţinem dezvoltarea chirurgiei cardiace minim invazive şi în alte centre, motiv pentru care echipa de medici sibieni s-a implicat pro bono în această acţiune. Ne bucurăm că am putut împărtăşi cunoştinţele noastre colegilor din Bulgaria şi că tot mai mulţi pacienţi cu afecţiuni cardiovasculare vor putea beneficia de efectele procedurilor revoluţionare”, a adăugat Dr. Costache.
 

Recomandare video
Dr. Emel Nuraltay, Sanador: teste utile înainte de sarcină, dar și pe parcursul sarcinii