Paxlovid, medicamentul dezvoltat de Pfizer anti-COVID, autorizat în SUA. Pastila reduce cu 90% riscul de deces

23.12.2021
Paxlovid, medicamentul dezvoltat de Pfizer anti-COVID, autorizat în SUA. Pastila reduce cu 90% riscul de deces
Medicamentul dezvoltate de Pfizer anti-COVID, Paxlovid, a fost autorizat în SUA/ Foto: Shutterstock

SUA au autorizat pastila anti-COVID-19, dezvoltată de Pfizer, Paxlovid. Medicamentul reprezintă primul tratament la domiciliu împotriva COVID și este destinată persoanelor cu vârsta peste 12 ani.

Datele din studiul clinic al Pfizer au arătat că tratamentul antiviral, Paxlovid, a fost eficient în proporție de 90% în prevenirea spitalizărilor și a deceselor la pacienții cu risc ridicat de îmbolnăvire severă.

Datele recente de laborator sugerează că medicamentul este eficient și împotriva Omicron, a transmis Pfizer, citat de Reuters.

Pfizer a anunțat că este gata să înceapă livrarea imediată în SUA

„Această autorizație oferă un nou instrument de combatere a COVID-19 într-un moment crucial al pandemiei, pe măsură ce apar noi variante și promite să facă tratamentul antiviral mai accesibil pacienților care prezintă un risc ridicat de dezvoltare a unei forme grave de COVID-19”, a declarat Patrizia Cavazzoni, director al Centrului de Evaluare și Cercetare a Medicamentului al Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA, scrie Gândul.

Pfizer a anunțat că este gata să înceapă livrarea imediată în SUA a tratamentului.

Decizia agenției americane vine în contextul în care țara se confruntă cu o creștere a cazurilor de COVID-19, determinată de varianta Omicron.

Cum funcționează Paxlovid

Medicamentul antiviral Paxlovid dezvoltat de Pfizer (PF-07321332) blochează enzima care determină replicarea virusului SARS-CoV-2, împiedicând astfel evoluția bolii spre forme grave.

Un medicament accesibil și ieftin care poate fi administrat la primele simptome este crucial în evoluția bolii, mai ales în cazul persoanelor care prezintă factori de risc (obezitate, diabet, boli de inimă etc.).

În cadrul studiilor clinice demarate de Pfizer, 1.219 persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2, împărțite în 2 grupuri, au urmat, timp de 5 zile, tratament cu Paxlovid (3 pastile, de 2 ori pe zi, adică 6 pastile/zi) sau au primit pastile placebo. De menționat că pacienții se aflau în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor.

Doar 0,8% dintre participanții tratați cu Paxlovid au avut nevoie de spitalizare, dar niciunul nu a decedat, în vreme ce 7% dintre participanții aflați în grupul placebo (10 persoane) au ajuns în spital sau au decedat din cauza complicațiilor COVID.

Reacții adverse Paxlovid

Cât privește reacțiile adverse, se menționează că sunt ușoare și că au apărut în cazul a 20% dintre participanți, atât din grupul tratat cu Paxlovid, cât și din grupul de control.

Medicamentul Paxlovid inhibă acțiunea proteazei, enzima care permite multiplicarea virusului. El a fost administrat participanților în combinație cu o doză redusă de Ritopinavir, un antiretroviral utilizat pe scară largă în tratamentul infecției HIV. Astfel este împiedicată evoluția gravă a bolii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Cancerul de sân la femeile tinere: ce e de făcut?