Maria Cârneci te trimite să te testezi de Hepatita C

Vedete şi-au dat mâna într-o campanie pentru depistarea şi tratarea Hepatitei C în judeţe ale Moldovei- cea mai afectată regiune de infecţia cu virus hepatic C.
Maria Cârneci te trimite să te testezi de Hepatita C
Maria Cârneci te trimite să te testezi de Hepatita C, foto PR

Cântăreaţa de muzică populară Maria Cârneci s-a alăturat campaniei „Hepatita C. Testează! Tratează! Învinge!” pentru a face cunoscute riscurile bolii, dar şi a trimite oamenii să se testeze. Ea a pierdut din cauza hepatitei C două colege de scenă şi prietene – Ileana Ciuculete şi Denisa Răducu.

În Europa, România deţine un nefericit prim loc  în privinţa infectării cu virusul hepatitic de tip C. Conform statisticilor 3,3 % dintre români sunt infectaţi.  Cea mai afectată regiune la nivel de ţară este Moldova –  4,3 % dintre locuitori fiind infectaţi cu virus hepatic C. Judeţul Iaşi deţine un nedorit procent de 3,79 la sută, situat peste media naţională. Artista, medici şi alţi ambasadori ai campaniei împotriva Hepatitei C vor participa la emisiuni televizate, la dezbateri şi discuţii cu cetăţenii în oraşe din judeţele Iaşi, Bacău, Galaţi, Neamţ, Suceava, dar şi Brăila.

Un test pentru depistarea la timp a hepatitei C, poate salva viaţa

Folclorul românesc este şi el marcat de câteva cazuri grave de infectare cu virus hepatitic de tip C. Maria Cârneci a fost o apropiată a Ilenei Ciuculete şi a Denisei Răducu, ambele decedate din cauza Hepatitei C. „Pentru mine, au fost adevărate tragedii. Le-am cunoscut personal, au fost prietenele mele. Probabil că o testare la timp le-ar fi salvat. Şi ar fi acum în viaţă, mai ales că există tratament împotriva Hepatitei C”, a precizat cântăreaţa Maria Cârneci.

 

Cel mai nou articol Video:
Natalia Pavalachi Pittet, sexolog: Cum discutăm cu copiii și adolescenții despre sex