Mâncatul emoţional în carantină: 6 din 10 români care făceau sport sunt afectaţi

În urma unui studiu s-a descoperit că 6 din 10 români sunt afectaţi de izolarea la domiciliu în privinţa mâncatului emoţional.
14.04.2020
Mâncatul emoţional în carantină: 6 din 10 români care făceau sport sunt afectaţi
FOTO: shutterstock / Mâncatul emoţional în carantină: 6 din 10 români care făceau sport sunt afectaţi

Izolarea la domiciliu este un real pericol pentru siluetă, mai ales că ne împinge către un stil de viaţă sedentar. Chiar şi persoanele care obişnuiau să facă sport frecvent sunt expuse acestui risc. În urma unui studiu realizat de specialiştii unui centru de transformare corporală din Bucureşti în comunitatea de persoane care mergeau la sală înainte de pandemie s-a aflat că 6 din 10 respondenţi sunt afectaţi de mâncatul emoţional, cauzat de stresul perioadei pe care o traversează. Sondajul a fost aplicat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25-45 de ani, care se confruntă cu efectele distanţării sociale în această perioadă.

 • 37% spun că au observat că îşi caută ceva de mâncare o singură dată, în medie, într-un interval de 4 ore, 36% de două ori, iar 10% de trei ori.
 • 35% simt des că mâncatul emoţional îi controlează şi nu invers.
 • 30% dintre respondenţi spun că emoţia care le declanşează mâncatul emoţional este stresul, 20% îngrijorarea, 10% plictiseala şi 9% supărarea.
 • 33% consideră că este probabil, iar 31% că este posibil să aleagă un program online de sprijin pentru a trece cu bine peste mâncatul emoţional.

Scopul acestui sondaj de opinie a fost acela de a înţelege perspectiva lor cu privire la probabilitatea de a fi afectaţi de mâncatul emoţional în această perioadă în care stau acasă. De asemenea, s-a dorit conturarea unei perspective generale în legătură cu modul în care acest comportament afectează oamenii în această perioadă dificilă.

“Îmi este teamă că nu voi putea rezista tendinţei de a mânca gresit, pe fondul stresului, îngrijorării sau plictiselii în această perioadă’’ este concluzia pe care cel puţin 6 din 10 respondenţi au formulat-o.

“Numeroase persoane au o relaţie complicată cu mâncarea în această perioadă. Nu o mai consumă cu scopul de a le oferi energie, forţă şi nutrienţii de care corpul lor are nevoie. Nu este deloc dificil să ajungi să consumi mâncare în mod haotic, datorită stresului şi preocupării, pentru a găsi liniştea interioară pe care ţi-o doreşti, în special în condiţii dificile, de distanţare socială. Din acest motiv, oamenii au nevoie de suport online, de sfaturi practice care să îi ajute să scape de mâncatul emoţional în această perioadă”, spune Irina Alionte, fondatorul centrului de transformare corporală.

Cât de probabil consideră oamenii că vor fi afectaţi de mâncatul emoţional în această perioadă?

 • 28% dintre respondenţi sunt siguri ca vor fi afectaţi de mâncatul emoţional în perioada în care se vor confrunta cu distanţarea socială.
 • 13% cred că cel mai probabil vor resimţi nevoia de a mânca compulsiv în această perioadă, datorită stresului, incertitudinii şi îngrijorării cu care se confruntă.
 • 25% consideră că este posibil să fie tentaţi să mănânce excesiv în această perioadă.
 • Restul respondenţilor cred că este probabil sau nu ştiu în ce măsură le va afecta distanţarea socială obiceiurile alimentare.

Care este cea mai mare frică a oamenilor, legată de mâncatul emoţional, în această perioadă?

 • 45% dintre respondenţi se confruntă cu teama de a se îngrăşa datorită mâncatului excesiv din această perioadă.
 • 15% simt că pierd controlul în această perioadă dificilă, iar 8% sunt convinşi că nu vor reuşi să mănânce corect în perioada de distanţare socială.
 • Restul respondenţilor şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la efectele negative pe care sedentarismul şi stresul le vor avea asupra sănătăţii lor în această perioadă.

Ce au mai observat oamenii legat de mâncatul emoţional în această perioadă?

 • 36% dintre respondenţi au observat că simt nevoia de a căuta ceva de mâncare cel puţin o dată la 4 ore.
 • 8% simt că mâncatul îi controlează foarte des, iar 27% consideră că nevoia de a mânca este mai puternică decât ei de cele mai multe ori.
 • 30% dintre respondenţi au observat faptul că stresul declanşează nevoia lor de a mânca excesiv, 20% consideră îngrijorarea motivul principal, iar restul cred că mâncatul emoţional este declanşat de plictiseală, supărare, iritare, depresie, furie, fricp sau frustrare în această perioadă.
 • 30% dintre respondenţi consideră că este dificil pentru ei să se controleze şi să aleagă doar feluri de mâncare sănătoase.

Aceste cifre confirmă, încă o dată, faptul că oamenii au nevoie de programe de sprijin pentru a trece cu bine peste mâncatul emoţional, în special în perioade de criză, marcate de incertitudine, ca cea în care ne aflăm acum.

Recomandare video
Dr. Alina Gheorghe: Adevărul despre statul prea mult la calculator