Mâncaţi mai puţin ca să trăiţi mai mult!

Cercetările ştiinţifice au arătat că vârsta unei persoane depinde substanţial de 6 factori: trei care ţin de stilul de viaţă şi trei care ţin de nutriţie.
Mâncaţi mai puţin ca să trăiţi mai mult!

Cercetările ştiinţifice au arătat că vârsta unei persoane depinde substanţial de 6 factori: trei care ţin de stilul de viaţă şi trei care ţin de nutriţie.

Factori care ţin de stilul de viaţă: somn minim 7 ore/noapte, absenţa fumatului, activitate fizică regulată.
Factori care ţin de nutriţie: moderaţia sau chiar abstinenţa de la alcool, mese regulate şi echilibrate nutritiv, menţinerea greutăţii corporale în limite normale.

Rezultatele obţinute pe animale au demonstrat că o dietă foarte restrictivă din punct de vedere al aportului caloric reuşeşte nu numai să întârzie îmbătrânirea, ci şi să reducă incidenţa afecţiunilor cronice care apar cu vârsta, adică hipertensiunea arterială, diabetul sau scăderea imunităţii.

Chiar şi postul alimentar ocazional sau restricţia calorică aplicată pe perioade scurte de timp au aceleaşi avantaje, cel puţin în cazul experimentelor în laborator. Oamenii sunt similari din punct de vedere metabolic cu animalele şi de aceea răspunsul observat la şoareci şi maimuţe s-a înregistrat şi în cazul persoanelor care au fost supuse unei restricţii calorice moderate a dietei zilnice.

Concluzia a fost clară: alimentaţia uşor hipocalorică (1.100-1.800 calorii/zi) are efecte benefice şi profunde asupra stării generale de sănătate.

Explicaţia ar putea fi următoarea: profilul genetic determină procesul de îmbătrânire, iar activitatea genelor pare să fie mai puţin intensă atunci când aportul alimentar este insuficient.

Cu siguranţă lucrurile sunt departe de a fi complet lămurite, însă nu ar strica să mâncaţi mai puţin dacă asta duce, ca în poveste, la „tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața