Mâncarea nesănătoasă afectează memoria

Toţi ştim că mâncarea nesănătoasă, junk-food pe englezeşte, afectează talia, însă ultimele cercetări arată că aceasta afectează şi memoria, potrivit unui studiu publicat în revista ”Brain, Behaviour and Immunity”. Cercetătorii australieni au descoperit că, inclusiv pe termen scurt, o alimentaţie proastă are efecte negative asupra capacităţilor cognitive.
24.01.2014
Mâncarea nesănătoasă afectează memoria
alimentatie periculoasa

Toţi ştim că mâncarea nesănătoasă, junk-food pe englezeşte, afectează talia, însă ultimele cercetări arată că aceasta afectează şi memoria, potrivit unui studiu publicat în revista ”Brain, Behaviour and Immunity”. Cercetătorii australieni au descoperit că, inclusiv pe termen scurt, o alimentaţie proastă are efecte negative asupra capacităţilor cognitive.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea New South Wales au demonstrat în premieră că şoareci de laborator au avut probleme de memorie după ce au fost hrăniţi, o săptămână, cu alimente bogate în grăsimi şi zaharuri. Este de remarcat faptul că rezultate similare au fost înregistrate şi în cazul animalelor hrănite sănătos, dar care au băut apă îndulcită cu zahăr. Animalele au întâmpinat dificultăţi în recunoaşterea unor locuri familiare, după ce au primit o alimentaţie nesănătoasă şi au manifestat o capacitate redusă în observarea schimbării poziţiei diferitelor obiecte.

Şoarecii au prezentat o inflamaţie într-o zonă a creierului asociată cu memoria spaţială. Ştiam că obezitatea provoacă inflamaţii la nivel corporal, dar nu am realizat, până acum, că provoacă schimbări şi la nivel cerebral, a declarat profesoara Margaret Morris, de la Universitatea New South Wales, coautoare a studiului.

Surprinzătoare, la acest studiu, este viteza cu care se produc deteriorările la nivel cognitiv. Datele preliminare arată că efectele nu au dispărut după revenirea la o alimentaţie sănătoasă, ceea ce este foarte îngrijorător, a adăugat ea.

Capacitatea animalelor de a recunoaşte obiectele nu a fost afectată, indiferent dacă acestea au fost hrănite cu mâncare sănătoasă, mâncare sănătoasă la care a fost adăugată apă cu zahăr sau alimentaţie care a presupus un nivel ridicat de grăsimi şi zahăr.
Schimbările la nivelul memoriei animalelor au apărut înainte ca efectul alimentaţie nesănătoase să se manifeste prin creşterea în greutate.

Sursă: Mediafax

Andra Nastase
Andra Nastase

Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea