„Mâini curate în spitale”, o nouă campanie a Ministerului Sănătăţii

Ministerul Sănătătii a lansat campania „Mâini curate în spitale”, care are ca scop informarea şi conştientizarea personalului medical, a pacienţilor şi a publicului despre cât de importantă este dezinfecţia mâinilor în prevenirea infecţiilor nosocomiale.
„Mâini curate în spitale”, o nouă campanie a Ministerului Sănătăţii

Ministerul Sănătătii a lansat campania „Mâini curate în spitale”, care are ca scop informarea şi conştientizarea personalului medical, a pacienţilor şi a publicului despre cât de importantă este dezinfecţia mâinilor în prevenirea infecţiilor nosocomiale.

Mesajul-cheie al proiectului este „Dezinfectează-ţi mâinile, salvezi o viaţă!” şi vine să întărească ideea că, aplicată în spitale la momentul potrivit, igiena mâinilor poate salva viaţa unor pacienţi.

Este prima dată când Ministerul Sănătătii derulează o campanie de informare publică pe această temă, în contextul în care studiile arată că majoritatea infecţiilor din spitale sunt cauzate de mâinile murdare.  
 
 Campania de comunicare cuprinde:  
 
 · două spoturi TV care vor fi difuzate la posturile de televiziune şi în online  
 · flyere care vor fi împărţite în spitale  
 · lansarea paginii web mainicurateinspitale.ro.


 
Pagina web mainicurateinspitale.ro cuprinde articole despre tehnica spălării corecte a mâinilor, dar şi materiale informative despre infecţiile nosocomiale sau rezistenţa la antibiotice. Un alt scop al campaniei de informare este acela de a-i determina pe managerii de spitale să investească în achiziţionarea de dispensere cu soluţie dezinfectantă.  


„Pentru medici, dispenserul cu dezinfectant este un instrument rapid şi util în practica păstrării igienei mâinilor, cu atât mai mult cu cât ei pot vedea pacientul la nici un minut din momentul dezinfectării. Din păcate, în unităţile medicale din România, consumul de substanţe dezinfectante este destul de scăzut. Dezinfectarea mâinilor în mediul spitalicesc nu se face aşa cum ar trebui”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.  
 
Întreg proiectul a fost realizat exclusiv cu sprijinul voluntarilor. Printre cei care au lucrat probono au fost actriţa Oana Pellea, protagonista spotului principal, artistul vizual Marian Ouatu, precum şi alţii. 

Importanţa igienizării mâinilor în spitale este subliniată şi într-un raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), publicat în 2013. Raportul arăta că, la nivelul acelui an, în spitalele din România prevalenţa infecţiilor nosocomiale era cea mai mare în secţiile de terapie intensivă.

Potrivit raportului ECDC, România avea probleme în privinţa a trei indicatori:

  • dezinfectantul mâinilor cu soluţii pe bază de alcool
  • camere cu un singur pat (indicator al capacităţii de izolare a pacienţilor infectaţi)
  • cadre medicale dedicate prevenţiei şi controlului infecţiilor

Infecţiile nosocomiale nu sunt o problemă doar în spitalele româneşti, ci şi în cele europene. Raportul ECDC mai arată că, în fiecare zi, în spitalele europene, 80.000 de pacienţi, adică unul din 18, suferă de cel puţin o infecţie nosocomială.

Studiul a fost efectuat în peste o mie de spitale din 30 de ţări europene.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Horia Cioflan: chirurgia robotică în afecțiunile ginecologice