Lipsa somnului și efectele pe care le are asupra vaccinării și sănătății

Află cum afectează lipsa somnului efectele vaccinării pe termen lung, dar și starea generală de sănătate.
Lipsa somnului și efectele pe care le are asupra vaccinării și sănătății
Foto: shutterstock

Știm cât de important este somnul pentru sănătatea generală și, în mod normal, ar trebui să avem între șapte și nouă ore de somn pe noapte, scrie NHS. Nu întotdeauna este posibil, dar cercetătorii au descoperit că mai puțin de șase ore dormite pe noapte ar însemna un răspuns mai puțin eficient privind vaccinurile, pe lângă oboseală. Mai exact, lipsa somnului afectează efectele vaccinului pe termen lung.

O echipă de la Universitatea din Chicago și Institutul Național Francez de Sănătate și Cercetare Medicală a analizat datele studiilor anterioare și au publicat noua analiză în jurnalul Current Biology.

Astfel, au descoperit că persoanele care nu dormeau suficient zile la rând se puteau confrunta cu gripă sau hepatită și anticorpii aveau un răspuns mai puțin eficient privind antibioticele. Ca rezultat, aceste persoane erau mai predispuse la apariția bolilor.

Dacă dormi suficient poți îmbunătăți răspunsul organismului la vaccin, iar efectele pot fi de lungă durată. Experții susțin că nu doar sistemul imunitar este impactat în funcție de numărul de ore de somn pe care le ai. Lipsa somnului este asociată și riscului crescut de a dezvolta obezitate, diabet și hipertensiune.

Un studiu publicat în luna februarie arată că lipsa somnului poate crește și riscul de infarct și accident vascular cerebral. Dacă nu dormi suficient o perioadă lungă de timp, arterele se pot bloca și astfel cresc șansele de a dezvolta aceste afecțiuni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Laura Ciutacu, SANADOR: teste și analize înainte de sarcină