STUDIU. Leucemia la copii, favorizată de infecțiile genitale sau urinare din timpul sarcinii

  • Publicat:
STUDIU. Leucemia la copii, favorizată de infecțiile genitale sau urinare din timpul sarcinii
Foto: Shutterstock

Leucemia la copii ar putea fi declanșată de anumite modificări care au loc în stadiu embrionar, din cauza infecțiilor genitale sau urinare în timpul sarcinii, arată un studiu publicat în revista JAMA Network Open. 

Potrivit cercetătorilor, care au studiat o bază de date cuprinzând peste 2,2 milioane de copii născuți în Danemarca pe parcursul a mai mult de 30 de ani (în perioada 1978 și 2015), infecțiile tractului urinar sau genital (ex: candidoză, vaginoză bacteriană, tricomoniază) în timpul sarcinii pot crește riscul de leucemie infantilă. Ei au descoperit că, în general, cel puțin o infecție în timpul sarcinii a fost asociată cu un risc mai mare cu 35% de leucemie la copii, ajungând la 65% pentru infecțiile tractului urinar și la 142% pentru infecțiile genitale.

Totuși, riscul absolut asociat este mic, având în vedere că leucemia la copii este destul de rar întâlnită. Diferența de risc între copiii expuși și cei neexpuși a fost de 1,8 cazuri la 100.000 de persoane/an pentru orice infecție, de 3,4 cazuri la 100.000 de persoane/an pentru infecția tractului urinar și de 7,1 cazuri la 100.000 de persoane/an pentru infecția tractului genital.

În intervalul studiat, 4.362 de copii au fost diagnosticați cu cancer înainte de vârsta de 15 ani, dintre care 1.307 cu leucemie (1.050 cu leucemie acută limfoblastică, 165 cu leucemie acută mieloblastică și 92 cu alte forme de leucemie), 1.267 cu tumori cerebrale, 224 cu limfom și 1.564 cu alte tipuri de cancer.

Cel puțin o infecție în timpul sarcinii a fost diagnosticată la 81.717 mame (3,7%). Infecțiile tractului urinar au fost cele mai frecvente (la 1,7% dintre femei), urmate de infecții ale tractului genital (la 0,7%), infecții ale sistemului digestiv (la 0,5%) și infecții ale tractului respirator (la 0,3%).

Potrivit dr. Jian-Rong He, autorul principal al studiului, infecțiile materne pot cauza alterări cromozomiale și imunologice la făt. De asemenea, nașterea prematură și greutatea mică la naștere au fost mai frecvent înregistrate la femeile cu infecții în timpul sarcinii.

„Având în vedere că se cunosc puține lucruri despre cauzele leucemiei infantile, aceste rezultate sugerează o direcție importantă pentru dezvoltarea unor potențiale măsuri preventive”, spune acesta.

Sursa:

He J, Yu Y, Fang F, et al. Evaluation of Maternal Infection During Pregnancy and Childhood Leukemia Among Offspring in Denmark. JAMA Netw Open. 2023;6(2):e230133. doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.0133

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Senior Editor - Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și ... citește mai mult
Recomandare video
Wrap-uri cu Salam Sinaia și Salam Victoria