Legătura dintre COVID-19 și noile cazuri de diabet

Acum, noile cercetări pun accentul pe un alt efect îngrijorător pe care îl are noul coronavirus: noile cazuri de diabet.
Legătura dintre COVID-19 și noile cazuri de diabet
Foto: shutterstock

COVID-19 a arătat medicilor, pacienților și chiar și cercetătorilor că nu este deloc ca virusurile pe care le cunoșteau deja, ci este cunoscut pentru inflamațiile severe din organism, slăbrea lui, a sistemului respirator și chiar și inimii, creierului și rinichilor alături de alte organe esențiale. Acum, noile cercetări pun accentul pe un alt efect îngrijorător pe care îl are noul coronavirus: noile cazuri de diabet.

Veștile vin din partea Institutului Național de Sănătate, care susține că noi studii disponibile în jurnalul Cell Metabolism, confirmă că „SARS-CoV-2 poate ținti și dezechilibra celulele din organism care produc insulină”, ceea ce duce ulterior la diabet. Pentru o lume care a fost luată prin surprindere de acest virus care a infectat peste 175 de milioane de persoane la nivel global, vestea nu este deloc una confortabilă, mai ales că noile date sugerează o legătură între COVID-19 și diabet.

Cum produce COVID-19 diabetul? Explicația din noile cazuri de diabet

Scrisoarea publicată în Diabetes, Obesity, Metabolism în noiembrie 2020 este un review sistematic al datelor analizate în urma a opt studii din întreaga lume, din perioada ianuarie-mai 2020, unde sunt menționate noile cazuri de diabet din rândul pacienților care au avut COVID-19. Analiza a avut în vedere 3.711 pacienți cu COVID-19 și s-a descoperit că 14.4% (sau 492 de pacienți) au fost recent diagnosticați cu diabet.

Studiile de laborator arată că virusul SARS-CoV-2 este capabil nu doar să infecteze celulele umane, dar și să le înlocuiască pe unele dintre ele. Celulele beta sunt responsabile pentru secretarea insulinei, iar cele care nu secretă suficientă insulină sunt cele din diabetul de tip 1. Studiile au fost confirmate în urma autopsiilor în care s-au preluat beta celule-pancreatice de la pacienții decedați din cauza noului coronavirus.

Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Simona Fătulescu: ce probleme pot ascunde durerile de genunchi