Explozie de cazuri de varicelă la începutul toamnei. Înainte să apară bubele pe piele, copiii au aceste semne

  • Publicat:
Explozie de cazuri de varicelă la începutul toamnei. Înainte să apară bubele pe piele, copiii au aceste semne
Sursa foto: Shutterstock

Varicela sau „vărsatul de vânt” este o boală infecțioasă foarte contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian, care apare de obicei, în epidemii cu frecvență mai mare toamna și primăvara. 

Potrivit Dr. Teodora Moisil, medic primar boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, virusul se transmite prin contactul direct cu secrețiile respiratorii care provin de la bolnavii cu varicelă sau prin contact cu conținutul leziunilor cutanate veziculoase.

Cât timp ești contagios dacă ai varicelă

Varicela este contagioasă cu 2-3 zile înainte de apariția veziculelor și durează până ce acestea se transformă în cruste.

„După contactul infecțios, orice persoană, indiferent de vârstă, poate face boala. Excepțiile sunt reprezentate de aceia care au obținut imunitate după boală, în urma vaccinării și bebelușii născuți din mame imunizate. Perioada de incubație este, în medie, 14 zile”, explică medicul infecționist.

Ce simptome dă varicela

Debutul bolii este cu febră, frisoane, oboseală, cefalee. La 1-2 zile distanță, apar primele elemente eruptive pe piele.

„Caracteristic este că în această afecțiune pot exista, în același timp, elemente eruptive în diferite stadii: macule, papule, vezicule și cruste. Durează între 10 și 14 zile pentru ca toate acestea să devină cruste (să se usuce).

Erupția este foarte pruriginoasă și apare atât pe tegumente, cât și pe mucoase (mucoasa bucală, genitală), în pielea păroasă a capului, și se poate generaliza”, adaugă dr. Moisil.

Complicațiile varicelei

La copiii cu sistem imunitar bun, varicela determina forme clinice ușoare. Există însă o excepție, foarte rară, când boala are manifestări neurologice de tip cerebelită (inflamație a cerebelului), dar cu evoluție favorabilă.

„Formele severe, cu erupție abundentă și complicații, precum pneumonia variceloasă, encefalita, poliradiculonevrita, apar mai frecvent la adolescenți, adulți, la persoane cu imunosupresie, la femeile gravide, la nou-născuți și necesită spitalizare și tratament adecvat.

Dacă varicela apare la femeile gravide, cu 5-7 zile înainte sau imediat după naștere, riscul de varicelă neonatală este foarte crescut (nou-născuții pot face forme severe cu risc de deces în proporție de 30% din cazuri)”, explică dr. Teodora Moisil.

Cum se tratează varicela

Tratamentul formelor ușoare de varicelă este simptomatic și nu necesită spitalizare. În aceste cazuri se recomandă antitermice, pentru controlul febrei, fără a folosi aspirină, aplicații locale pe piele cu alcool mentolat, pentru dezinfecție și reducerea pruritului, și izolare.

„Tratamentul antiviral este indicat persoanelor cu risc crescut de a face formă severă (adolescenți, adulți, femei gravide, pacienți imunodeprimați, nou-născuți). Tratamentul cu antibiotice este recomandat numai în suprainfecția cutanată”, subliniază medicul.

Varicela conferă imunitate pentru toată viața. Vaccinarea antivariceloasă este cea mai eficientă măsură de prevenire a bolii. Persoanele care nu au putut primi vaccin varicelos pot beneficia imediat după contactul infecțios de imunoprofilaxie specifică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”