Jos masca, fii mândru de etnia ta! Campanie anti-stigmatizare a romilor

03.10.2022
Jos masca, fii mândru de etnia ta! Campanie anti-stigmatizare a romilor
Foto: Captură YouTube

Timp de 500 de ani, romii au fost sclavi pe pământ românesc. Adică nu erau altceva decât proprietăți ale domnitorilor, bisericii și boierilor. Generații întregi s-au născut, au crescut și au murit fiind sclavi. O formă de rezistență a identității lor din acea vreme a fost limba romani. Limba îi ajuta să simtă că aparțin, să comunice unii cu alții și să se bucure măcar puțin de un strop de libertate.

La 166 de ani de la abolirea sclaviei, generații tinere ajung să-și înțeleagă propriul grai doar cu subtitrare. Cu această ocazie, pe 1 octombrie s-a lansat #DespreMascaAsta, primul material video realizat integral în limba romani.

Cunoaște (r)omul de lângă tine

Organizația neguvernamentală Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună a lansat o campanie prin care îi îndeamnă pe cetățenii români de etnie romă să nu își mai ascundă rădăcinile, deoarece acest lucru adâncește și mai mult ideea în societate că tot ce ține de etnia romă înseamnă că este „ceva rău”.

Conform datelor oficiale, în România locuiesc peste 600.000 cetățeni români de etnie romă, însă numărul neoficial este cuprins între 1,8 și 2,5 milioane, deoarece mulți aleg să ascundă etnia de frica stigmatizării și a rușinii, potrivit organizației neguvernamentale care a lansat pe 1 octombrie proiectul „Cunoașterea (r)omului de lângă noi”.

Oricât de mult ar durea, dacă alegem să ne ascundem, ștergem cu buretele tot ce a pătimit neamul nostru, tot ce înseamnă familia noastră și toată grija pe care ne-o dau, tot ce înseamnă tradițiile și cultura noastră, tot ce însemnăm cu adevărat. Dacă ne ascundem, devenim invizibili. Iar singurele voci care să vorbească despre noi rămân ale celorlalți, susține Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună, care îi îndeamnă pe etnicii romi să dea măștile jos și să își recunoască originile.

Nici români pe de-a-ntregul, nici romi în totalitate.
Ce faci când nu știi cu ce să te identifici?

Mai jos puteți urmări clipul video #DespreMascaAsta, parte din campania „Cunoașterea (r)omului de lângă noi”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee
Recomandări: