iPhone 11 Pro şi tripofobia: de ce se tem oamenii de noul design

Noul iPhone 11 Pro a declanşat o teamă în rândul utilizatorilor. Iată explicaţia.
iPhone 11 Pro şi tripofobia: de ce se tem oamenii de noul design
FOTO: 123rf.com / iPhone 11 Pro şi tripofobia: de ce se tem oamenii de noul design

Aşa cum era de aşteptat, noul iPhone 11 Pro, le are pe toate: modelul vine în şase culori, o baterie care promite să reziste mai mult şi, bineînţeles o cameră mai bună. De fapt, nu doar o cameră, ci trei, aspect care i-a îngrozit pe unii. Motivul? Tripofobia.

În urmă cu o săptămână compania a lansat primele imagini cu noul telefon care deţine un sistem de trei camere pentru o calitate îmbunătăţită a fotografiilor. Imediat ce imaginile au început să circule în mediul online, mulţi utilizatori au mărturisit că noul model de iPhone le-a declanşat tripofobia, teama de obiecte sau imagini cu găuri. Aceasta este suficient de intensă încât să provoace simptome de dureri şi să-i facă pe indivizi să se ferească de aceste imagini sau obiecte. Deşi oficial nu este recunoscut ca un diagnostic medical sau listat Asociaţiei Americane de Psihiatrie a Diagnosticului şi Manualul Statistic al Bolilor Mentale, termenul circulă pe Internet încă din 2009.

Într-un articol postat în 2013 de Jurnalul de Psihologie Ştiinţifică adresat acestei frici, s-a ajuns la concluzia că fobia poate fi rexultatul adaptării evoluţionare, din moment ce imaginile care induc tripofobia au aceleaşi caracteristici vizuale care pot otrăvi organismul (exact în acelaşi mod în care o fac şerpii sau păienjenii). O investigaţie realizată în 2017 de Jurnalul de Psihiatrie Brazilian a descoperit că majoritatea indivizilor care suferă de tripofobie se confruntă mai degrabă cu dispreţ decât frica de a privi obiecte sau imagini cu găuri.

Medicii spun că, în general, fobiile sunt tratate cu ajutorul terapiilor prin expunerea treptată a individului la elementul care-i produce frica, astfel încât să se desensibilizeze.

Deşi tripofobia nu prea se găseşte în manuale, o singură căutare pe internet va demonstra că există mulţi indivizi (aproximativ 16% din populaţie) care suferă de această teamă. Există chiar şi un site, trypophobia.com, care explică problema astfel: „Ai devenit vreodată anxios când ai văzut o gaură pe drum sau când cineva aduce aproape de tine o brânză cu găuri? Dacă da, atunci suferi de tripofobia”.

Alexandra Necsoiu
Alexandra Necsoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, alexandra.necsoiu@m.ro

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică