Interviu Serena Luna Raggi – Despre frumuseţea reală

I-am văzut lucrările în luna ianuarie pe Internet. M-au atras culorile şi luminiţele din ochii femeilor a căror poveste o expune.

I-am văzut lucrările în luna ianuarie pe Internet. M-au atras culorile şi luminiţele din ochii femeilor a căror poveste o expune. Femei din toată lumea, de pe toate continentele. Femei reale, femei care indiferent de straie sau religie simt. Spun poveşti. 

În iulie, Serena Luna Raggi a expus alături de pictorul Paul Hitter, la ArtXpert, în Bucureşti. A fost o întâlnire pe care o aşteptam. Chiar dacă a fost neaşteptată. Pasiunea mea pentru culturi diverse a căpătat noi contururi la întâlnirea cu Serena.

Picturile, hainele şi bijuteriile ei duc mesaje sociale puternice ce traversează toate continentele lumii, dar pe care în goana noastră după cotidian uităm să le luăm în considerare.

CSÎD: Cine este Serena Luna Raggi?

Serena Luna Raggi: O fată născut în Bologna cu o pasiune pentru călătorie şi culturi diferite. Am studiat la Academia de Arte Frumoase din Bologna, dar după absolvire am descoperit adevărata mea cale artistică, ce se conturează de un an. Este încă un copil în scutece, în construcţie, o căutare care cred că va continua pe tot parcursul vieţii mele!

Cercetarea mea coincide cu căutarea pentru frumuseţe. O frumuseţe care există nu numai în tiparele feminine oferite cultura vestică, acum complet stereotip, ci, dimpotrivă, arăt întotdeauna frumuseţea imperfectă, detaliul, culoarea. Nasc frumuseţea prin iconografie imaginară inspirându-mă din culturi prea des etichetate ca „de jos ”, dar care, pentru mine, debordează creativitate.

Există, de asemenea un aspect social puternic în munca mea: există tradiţii, poveşti şi forme ale rromilor, indienilor, iranienilor, românilor, bulgarilor. Inspiraţia vine de la oamenii pe care îi întâlnesc în călătoriile, în special de la femei, şi poveştile lor.

CSÎD: Cum a început povestea ta cu pictura?

Serena: Părinţii mei îmi spun că am pictat dintotdeauna. Nu-mi amintesc exact, dar judecând după cantitatea de desene şi schiţe pe care bunica mea le păstrează, aş spune că ”dintotdeauna ” este cuvântul potrivit! Privind la lucrările când eram mică, se poate observa că am acordat o atenţie deosebită sexului feminin. Sirene, prinţese şi războinici locuiau deja imaginaţia mea!

După ce am crescut am fost la şcoala de Arte şi un an de şcoală, în Florenţa. Dar cel mai important moment în formarea mea a avut loc în cadrul Academiei, profesorul meu a fost Octavia Monaco, ilustrator de renume internaţional. A fost un curs în care am înţeles frumosul!

CSÎD: Când şi ce a stârnit fascinaţia ta pentru Orient?

Serena: Mulţi oameni mă întreabă şi eu sincer nu-mi amintesc! Ştiu că am fost întotdeauna foarte curioasă şi, probabil, că un copil a vedea desene animate ”Aladdin” şi alte spectacole, ceva trebuie să fie activată în mine! Apoi am avut mereu prieteni din multe părţi ale lumii, o mare bogăţie!

CSÎD: Trăieşti în ţara modei – Italia-, dar ai propria ta modă. Cum defineşti stilul tău vestimentar?

Serena: În ciuda faptului că m-am născut şi am crescut în Italia, nu am mai avut contact cu lumea modei. Nu cred că am un stil vestimentar anume. Cred că eu sunt doar eu. Cred că mă aflu în cealaltă direcţie decât pasionaţii de modă. Ţesături, culori, broderii – toate acestea mă fac să mă simt bine. Tradiţii. Mi se pare cea mai sinceră declaraţie ca fiinţă umană: să fiu eu însumi.

CSÎD: Ilustraţiile tale reprezintă vocea femeilor din întreaga lume. Care este mesajul?

Serena: Mesajele sunt diferite, am adunat mai multe voci de femei, multe poveşti. Există poveşti de femei rrome, ele povestesc fragmente din viaţa lor, vorbesc despre nunţi, spun câte ceva şi despre mamele lor. Unele sunt foarte tinere.

Există poveşti de rebeliune, ca femeia arabă care reuşeşte să dezvăluie feminitatea ei nestăpânită chiar şi sub o burqa. Eu vorbesc de femeile pământene şi zeiţe, şi de multe ori aceste sunt amestecate, se combină. Figurile mele sunt fructuoase, sunt femei pline de dulceaţă, au dragoste de viaţă.

CSÎD: Ce definiţie ai da frumuseţii feminine?

Serena: Investighez femeile în încercarea de a înţelege mai multe şi despre mine… Cred că este evident că sunt unele similitudini între mine şi munca mea, este inevitabil! Încerc să transmit emoţiile mele şi poveştile pe care doresc să spun prin arhetipuri şi simboluri, toate legate de sex feminin.

Îmi place să studiez şi să aprofundez tot ceea ce ţine de Mama Natură, de zeităţi feminine, în general, mai ales cele care ţin de hinduism mă atrag. Este o lume profundă şi pe care vreau să o înţeleg. Frumuseţea este în CULOARE, scriu asta nu din întâmplare cu litere mari, culoarea este ceea ce ne ţine în viaţă, ceea ce duce simţurile pe căi înalte.

Culoarea nu trebuie să fie asociată neapărat (cum tinde să se facă, într-un mod superficial) cu bucuria. Foarte des în munca mea culorile vii, care îţi sar în ochi, pot fi descifrate precum melancolie, tristeţe accentuată.

A fi plin de culoare nu este, să spun aşa, uşor, cum se crede. Dimpotrivă. Încerc să găsesc frumuseţea în armonie. În echilibru. Pentru mine să văd culoare înseamnă să investighez emoţii. Iar frumuseţea unei femei este emoţională, carnală, completă.

CSÎD: Totuşi, în ilustraţile tale apar doar femei. De ce? 

Serena: Pentru că-mi oferă posibilitatea de a investiga mai uşor sufletul meu.

CSÎD: Ce părere ai despre chirurgia plastică?

Serena: Cred că este foarte dificil de acceptat în general. Dar în unele cazuri ajută, este o cale ce trebuie urmată.

CSÎD: Cum decurge o zi din viaţa ta?

Serena: O zi din viaţa mea este, de obicei plină de muncă! În plus faţă de activitatea mea artistică, sunt implicată în asistenţă socială, sunt activist pentru drepturile omului şi în special a drepturilor minorităţilor de rromi. Am colaborat cu o asociaţie a rromilor şi în oraşul meu, în Bologna. Deci, angajamentele mele sunt variate, cu siguranţă noaptea este dedicată artei mele! De obicei, de la zece seara mă aşez la birou şi încep să desenez. 

CSÎD: Cum ai grijă de pielea ta?

Serena: Eu folosesc multe produse naturale, henna pentru păr, ulei de migdale pe piele. Pentru faţă obişnuiesc să mă machiez cât mai natural. Folosesc pentru ochi doar creion Kohl… Îmi place să am grijă de corpul meu. Este un mod de a mă iubi!

CSÎD: Ce culori lipsesc din garderoba ta?

Serena: Cu siguranţă, garderoba mea nu este este inundată de negru. Şi nici de albastru. Toate celălalte culori sunt în hainele mele, în schimb. 

CSÎD: Ce mâncăruri internaţionale îţi plac?

Serena: Îmi place să încerc noi bucătării, de îndată ce pot. Îmi plac foarte mult mâncarea indiană, mâncarea chinezească, cea vietnameză, preparatele culinare din Africa de Nord. Desigur, ador gastronomia italiană, în special produsele din peşte. Şi-mi place bucătăria românească! Am învăţat de asemenea, să gătesc de la un prieten: sarmale, ciorbă!

CSÎD: Femeile din picturile tale sunt femei reale, cu forme generoase, departe de modelul femeii ideale impuse astăzi de prezentările de modă. Ce părere ai despre moda femeilor skinny?

Serena: Cred că orice femeie este liberă să arate cum a lăsat-o mama natură sau cum doreşte. Cel mai important este să facă pentru sine, nu pentru alţii.

Intră în GALERIA FOTO pentru a admira picturile Serenei Luna Raggi!

Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras