Inteligența artificială depistează mincinoșii. Cum funcționează testul

28.11.2021
Inteligența artificială depistează mincinoșii. Cum funcționează testul
Sursa foto: Shutterstock

O nouă tehnologie bazată pe inteligența artificială depistează cu acuratețe mincinoșii. Testul a fost dezvoltat de o echipă de oameni de știință israelieni de la Universitatea din Tel Aviv și depistează minciunile prin intermediul mișcărilor mușchilor faciali, scrie eurekalert

Potrivit studiului publicat în jurnalul ştiinţific Brain and Behavior, noua tehnologie bazată pe inteligența artificială are o acuratețe de 73%. De asemenea, ar putea contribui la dezvoltarea de camere și programe video pe computer capabile să detecteze minciunile în numeroase situații din viața reală. Astfel de exemple sunt minciunile spuse la bănci, pe aeroporturi, în cadrul interogatoriilor poliției sau la interviurile de angajare online.

Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au descoperit că mincinoșii se dau de gol prin activarea mușchilor obrajilor sau a celor din zona sprâncenelor.

Testul bazat pe inteligența artificială a constat în utilizarea de autocolante imprimate pe suprafețe moi și care conțin electrozi ce monitorizează şi măsoară activitatea mușchilor şi a nervilor (electromiografie).

Tehnologia este deja în uz, fiind utilă pentru monitorizarea tiparelor de somn sau pentru diagnosticarea precoce a afecțiunilor neurologice.

Multe studii ne-au arătat că este aproape imposibil să ne dăm seama când suntem mințiți. Chiar și experții în domeniu pot fi păcăliți de mincinoșii versați. Detectoarele de minciuni nu sunt atât de precise, motiv pentru care rezultatele nu pot fi prezentate ca dovezi în tribunale. Iar asta pentru că unii mincinoși pot învăța să-și controleze pulsul astfel încât să păcălească mașinăriile de acest tip. De aceea avem nevoie de o tehnologie avansată, a declarat prof. Dino Levy, unul dintre experții care au făcut parte din echipa de cercetare.

Prof. Yael Hanein, autoarea studiului, și prof. Dino Levy. Sursa foto: Tel Aviv University / Eurekalert
Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Alina Gheorghe: importanța consultului oftalmologic la copii
Recomandări: