Institutul Matei Balş, dotat cu un aparat ultra-performant pentru depistarea rapidă a infecţiilor severe

Tehnologia de ultimă oră a ajuns şi în România! Aparatul revoluţionar IRIDICA, în valoare de 700.000 de euro, dezvoltat de compania ABBOTT în colaborare cu medici renumiţi în tratarea bolilor infecţioase, este prezent în cadrul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală şi urmează să fie pus în funcţiune cât de curând.
Institutul Matei Balş, dotat cu un aparat ultra-performant pentru depistarea rapidă a infecţiilor severe

Tehnologia de ultimă oră a ajuns şi în România! Aparatul revoluţionar IRIDICA, în valoare de 700.000 de euro, dezvoltat de compania ABBOTT în colaborare cu medici renumiţi în tratarea bolilor infecţioase, este prezent în cadrul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală şi urmează să fie pus în funcţiune cât de curând, imediat ce medicii care vor folosi acest aparat vor finaliza stagiul de pregătire.

Această tehnologie permite diagnosticarea precisă a peste 1.000 de agenţi patogeni responsabili de apariţia infecţiilor grave, totul în doar şase ore, comparativ cu metodele clasice de diagnosticare, care pot dura câteva zile, timp în care boala pacientului poate evolua agravant, ajungându-se la septicemie şi  deces.

Prin identificarea rapidă a cauzelor care determină infecţia (bacterii, virusuri, fungi etc.) se pot lua măsuri ce pot salva viaţa bolnavului.

Studiul RADICAL (Rapid Diagnosis of Infections in the CriticAlly IlL), desfăşurat pe un eşantion de 500 de pacienţi în stare critică din Franţa, Marea Britanie, Germania, Belgia, Suedia şi Polonia, a relevat că această tehnologie a dus la schimbarea abordării terapeutice în proporţie de 60%, costurile tratamentului au scăzut cu 30 de procente iar durata de spitalizare a scăzut cu opt zile.


“Pentru pacienţii cu septicemie, şansele de supravieţuire scad cu opt procente în fiecare oră care trece fără a fi trataţi , de aceea este nevoie de o astfel de tehnologie inovatoare”, susţine Prof. Dr. Francois Simon, Şeful Catedrei de Microbiologie de la Spitalul Saint Louis din Paris, Franţa.

Platforma IRIDICA presupune extragerea unei mostre de sânge, abces etc. din ADN şi testarea acesteia cu ajutorul unei tehnologii numită  Reacţia de polimerizare în lanţ/ionizare prin electropulverizare şi spectroscopie de masă [Polymerase Chain Reaction/Electrospray Ionization Mass Spectromy (PCR/ESI-MS)]. Această tehnologie oferă o cale mai eficientă şi mai rapidă de depistare a agenţilor patogeni care cauzează infecţiile severe şi îi poate ajuta, în acelaşi timp, pe medici să gestioneze mai bine situaţia pacientului. De asemenea, IRIDICA reprezintă un progres în eforturile de a combate administrarea excesivă de antibiotice.

Metodele de diagnosticare greoaie, cum ar fi prelevarea de culturi, au dus la apariţia bacteriilor multi-rezistente, ca urmare a tratamentelor intensive cu antibiotice aplicate pacienţilor cu infecţii grave.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, abuzul de antibiotice a dus în timp la o rezistenţă crescută în faţa bacteriilor, creând premisele unei ameninţări serioase la sănătatea publică.

Aproximativ 26 de milioane de oameni din lume se confruntă cu septicemia, iar aproape 8 milioane mor din cauza acestei infecţii severe. Septicemia cauzează mai multe decese decât cancerul de prostată, cancerul de sân şi SIDA la un loc.