Institutul Clinic Fundeni inaugurează un departament dedicat pacienţilor cu hemofilie

Începând din luna februarie, pacienţii cu hemofilie beneficiază de un departament special amenajat la Institutul Clinic Fundeni, unde vor putea fi preluaţi de o echipă multidisciplinară conform recomandărilor europene.
Institutul Clinic Fundeni inaugurează un departament dedicat pacienţilor cu hemofilie

Începând din luna februarie, pacienţii cu hemofilie beneficiază de un departament special amenajat la Institutul Clinic Fundeni, unde vor putea fi  preluaţi de o echipă multidisciplinară conform recomandărilor europene.

„Intrăm în normalitate”, declară conf dr Carmen Orban, directorul Institutului Clinic Fundeni. „Practic, am reuşit să ne organizăm si să oferim pacienţilor şansa de a beneficia de un concept unitar de abordare a pacienţilor cu hemofilie: tratament şi monitorizare.

Echipa care se va ocupa de fiecare pacient în parte este formată din: specialist hematolog, fizioterapeut, psiholog, pediatru – dacă vorbim despre copii – şi orice altă specialitate este nevoie, în funcţie de situaţia fiecărui pacient în parte”, conchide conf. dr. Carmen Orban.

Departamentul este situat in clădirea pricipală a Institutului Clinic Fundeni, într-un spaţiu amenajat cu două cabinete de consultaţii şi cu facilităţi pentru pacienţii cu dizabilităţi.

„Este absolut suficient pentru nevoile unui pacient cu hemofilie. Suntem în măsură să oferim toate investigaţiile şi tratamentele medicale necesare pacienţilor cu hemofilie, dar şi să luăm o decizie corectă şi rapidă pentru ei – fie rămân internaţi în spital, fie primesc tratament ambulator. Hemofilia este o boală ereditară, dar un pacient care îşi face profilaxia va avea şansa să trăiască o viaţă normală”, explică prof dr  Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular Fundeni.

„În acest departament vom putea diagnostica, monitoriza si trata pacienţii cu hemofilie în condiţii optime. Ceea ce trebuie însă să înţeleagă pacienţii este că responsabilitatea trebuie împărţită. Există pacienţi care ajung târziu, după câteva ore după incidentul care le-a provocat sângerarea sau chiar după câteva zile. Ideal este ca pacientul să se prezinte la spital în maximum doua ore de la incident”, declară Adriana Diaconu, medic pediatru la Institutul Clinic Fundeni.

În România, datorită alocării unui buget separat pentru profilaxie, la această oră toţi copiii cu forma severă pot beneficia de tratamentul standard recomandat de ghidurile europene. Practic, aceşti copii pot avea o viaţă normală.

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, în sprijinul pacienţilor

„Vin cu plăcere în orice spital care mai face un pas spre normalitate. La Institutul Clinic Fundeni am venit de multe ori, de fiecare dată pentru a constata că s-a mai întâmplat ceva de bine. Aşa cum se întâmplă şi astăzi, când are loc inaugurarea oficială a departamentului dedicat pacienţilor cu hemofilie. Rezultatele echipei sunt demne de apreciere. Îmi permit o completare. Pentru că Institutul a avut argumente puternic fondate s-a ajuns la mărirea de 40% a bugetului alocat pentru hemofilie. Anul acesta vom merge pe aceeaşi formulă până la retificarea bugetară, când bugetul alocat poate creşte. Cu un tratament adecvat, confortul de viaţă al pacienţilor este aproape de normalitate. Pe lângă ajutorul statului, trebuie să mulţumim şi celor care au oferit un ajutor complementar, companiei farmaceutice care a sponsorizat acest departament. Vom continua investiţiile la Institutul Clinic Fundeni, sperăm să menţinem ritmul”, declară Nicolae Bănicioiu, Ministrul Sănătăţii.

Pentru pacienţii cu hemofilie, susţinerea vine şi din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate: „Asemeni Ministerului Sănătăţii, şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate susţine inaugurarea unei secţii, a unui laborator, unde pacientul găseşte rezolvare la problemele pe care le are. Susţinerea pentru Institutul Fundeni este datorat şi faptului că aceştia nu au datorii”, precizează Vasile Ciurchea, preşedinte Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Institutul Fundeni are experienţă de zeci de ani în hematologie şi în tratarea persoanelor cu hemofilie

Este important de menţionat că:

– încă din 1975 se pun bazele laboratoarelor dedicate hematologiei la I. C. Fundeni,  odată cu înfiinţarea Clinicii de Hematologie. Diagnosticul diatezelor hemoragice îi revine domnului dr. Cecil Popa  care începe  testările pacienţilor cu sângerări acute şi pune la punct tehnica prin care se diferenţia Hemofila A de B.
– în  anii ’80, încep primele cursuri de pregătire a medicilor hematologi privind tulburările din cascada coagulării sub conducerea dr. Cecil Popa.
– în anii ’90, Departamentul de Hemostaza si Fibrinoliza a fost preluat de Dr. Valentina Uscătescu, sub conducerea căreia începe accesul la tehnologia modernă; se achiziţionează primele coagulometre pentru prima dată în România şi  se începe treptat dozarea tuturor factorilor din cascada coagulării.
– În perioada 2000-2005 laboratorul a pus la punct majoritatea tehnicilor existente în ţările  europene, devenind laborator de referinţă la nivel naţional.
– Actualmente la I. C. Fundeni sunt trataţi anual  cca 200 de pacienţi  cu diverse forme de diateze hemoragică .
– Numarul pacienţilor trataţi în Fundeni a crescut încapând cu 2012, procentul copiilor crescând de mai mult de 3 ori.
– Costul mediu per pacient s-a dublat în 2014 faţă de 2011 (39.000 Ron faţă de 18.000 RON)

„Oricum, la noi ajung multe din cazurile nerezolvate şi asta datorită faptului că avem specialişti foarte buni care acoperă toate ariile terapeutice. Sunt încântată că putem continua tradiţia, cred că întemeietorii şcolii de hematologie din Fundeni ar fi mandri de ceea ce s-a realizat şi cred că rămânem centru de referinţă şi în ceea ce priveşte bolile cu tulburări de coagulare”, declară managerul general al Institutului Clinic Fundeni, conf. dr. Carmen Orban.

Spaţiul departamentului destinat pacienţilor a fost amenajat cu suportul companiei Baxter Healthcare România, dedicată îmbunătăţirii calităţii vieţii pacienţilor cu hemofilie.

“Tratată corespunzător, hemofilia este o boală care poate fi ţinută sub control, prin urmare, pacienţii pot fi uşor de integrat în societate ca oameni normali. Ne bucurăm că am putut pune umărul la dotarea acestui Departament de la Institutul Clinic Fundeni, astfel încât România să atingă cele mai înalte standarde de îngrijire în hemofilie, în beneficiul pacienţilor, a familiilor lor şi a societăţii în general. Suntem deschişi unei cooperări pe termen lung cu autorităţile din România, având ca scop îndeplinirea obiectivelor care privesc programele destinate tratamentului hemofiliei”, a subliniat Ivan Tomov, Director General Baxter România & Bulgaria.

Despre hemofilie

Hemofilia este o boală hemoragică ereditară cauzată de deficitul unui factor ce intevine în procesul de coagurale a sângelui: factorul (F) VIII sau IX.

Toate tipurile de hemofilie se caracterizează prin predispoziţie la sângerare sau hemoragie. Indiferent de locul unde se produce sângerarea, în lipsa unui tratament corespunzător cu factorul de coagulare care lipseşte din organism, pierderea de sânge poate deveni foarte gravă, afectând în special articulaţiile sau muşchii unde apar hematoame care produc durere iar hemoragiile repetate la nivelul articulaţiilor duc în timp la distrugerea acestora.

Tratamentul se face cu factorul de coagulare care lipseşte, imediat după producerea unei hemoragii sau profilactic. Tratamentul profilactic al hemofiliei trebuie administrat din copilarie şi utilizat periodic pentru a preveni sângerarile înainte ca acestea să înceapă. Numai aşa poate fi redus riscul sângerărilor spontane şi al complicaţiilor invalidante la nivelul articulaţiilor.

Accesul la un tratament corect în cantitate suficientă şi început cât mai devreme posibil poate oferi pacienţilor cu hemofilie şansa la o viată normală.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Laura Davidescu: greșeli care ne îngrașă