Injecţiile cu botox, posibil tratament pentru aritmiile cardiace

Medicii au descoperit că toxina botulinică poate fi folosită cu succes, în afară de clasicul tratament antirid, şi în cazul pacienţilor care suferă de bătăi neregulate ale inimii, afecţiune numită fibrilaţie atrială de care suferă peste jumătate de milion de britanici.
Injecţiile cu botox, posibil tratament pentru aritmiile cardiace

Medicii au descoperit că toxina botulinică poate fi folosită cu succes, în afară de clasicul tratament antirid,  şi în cazul pacienţilor care suferă de bătăi neregulate ale inimii, afecţiune numită fibrilaţie atrială de care suferă peste jumătate de milion de britanici.

În majoritatea cazurilor de fibrilaţie atrială nu există simptome, însă uneori pot exista stări de oboseală, palpitaţii, slăbiciune, ameţeală şi dificultăţi respiratorii, în special în timpul exerciţiilor fizice.

Factorii de risc pentru artimiile cardiace sunt diverse şi pot include: tensiunea arterială crescută, consumul excesiv de alcool sau fumatul.

Botoxul se pare că întrerupe comunicarea impulsurilor transmise de la muşchi către nervi, reglând astfel bătăile inimii. Cercetătorii sunt de părere că dacă vor „căptuşi” inima cu plasturi speciali impregnaţi cu toxină botulinică problema aritmiilor cardiace va dispărea pentru todeauna.

Metoda este testată în prezent pe 60 de voluntari care au suferit o intervenţie pe cord deschis şi care prezintă ca simptom principal fibrilaţie atrială. Cercetarea se desfăşoară în cadrul Universităţii Columbia din New York şi va consta fie în injectarea cu botox, fie în injecţii cu efect placebo.


 

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele digestive