Infecția cu ciuperca neagră face ravagii în India. Legătura ei cu COVID-19

Mucormicoza sau infecția cu ciuperca neagră ar putea fi declanșată de tratamentul pe bază de corticosteroizi administrat bolnavilor de COVID-19 aflați în stare gravă.
11.05.2021
Infecția cu ciuperca neagră face ravagii în India. Legătura ei cu COVID-19
Sursa foto: Shutterstock

India este devastată de un val imens de noi cazuri de COVID-19. Mai nou însă, și pacienții considerați vindecați sau în curs de vindecare le ridică medicilor semnale de alarmă, din cauza unei infecții fungice cu o rată de mortalitate extrem de mare, de peste 50%.

Infecția cu ciuperca neagră sau mucormicoza ar putea fi declanșată de tratamentul pe bază de corticosteroizi administrat bolnavilor de COVID-10 aflați în stare gravă, transmite BBC.

Un alt factor ar putea fi faptul că multe familii aplică oxigenoterapia acasă, fără să respecte o igienă adecvată, din cauza spitalelor supraaglomerate de bolnavi care suferă de COVID-19.

Infecția cu ciuperca neagră, declanșată pe fondul tratamentului COVID-19

În mod normal, infecția cu ciuperca neagră este cauzată de expunerea la un anumit tip de mucegai care se găsește în sol, în dejecțiile animale sau în vegetație descompusă.

Cele mai sensibile categorii sunt diabeticii și persoanele cu sistemul imunitar compromis, boala afectând sinusurile, creierul și plămânii.

Tratamentul pe bază de corticosteroizi, util pentru reducerea inflamației la nivelul plămânilor în cazul COVID-19, ar putea să favorizeze creșterea glicemiei atât la diabetici, cât și la persoanele care nu suferă de această afecțiune. În plus, ar duce și la scăderea imunității, factor favorizant în ceea ce privește infecția cu ciuperca neagră, sunt de părere medicii.

Sunt câteva sute de cazuri de mucormicoză, majoritatea la pacienți tineri care s-au vindecat de COVID-19 și care au căpătat infecția fungică la un interval de 12-15 zile.

Unii pacienți ajung însă să fie desfigurați de această infecție fungică. Multora le-a fost îndepărtat chirurgical un ochi sau maxilarul, ca ultimă soluție de a opri infecția să ajungă la creier.

Cum se manifestă mucormicoza

Printre simptomele infecției cu ciuperca neagră se numără vederea tulbure, hemoragiile nazale, nasul înfundat, pleoapele căzute, petele negre în jurul nasului și ochii umflați și dureroși. Într-un final, infecția duce la pierderea vederii.

Pentru a preveni infecția cu ciuperca neagră, medicii recomandă administrarea pe termen scurt a corticosteroizilor, în doze corecte, și monitorizarea glicemiei, pentru cel puțin 30 de zile, la pacienții care s-au vindecat de COVID-19

De asemenea, autoritățile din India au ordonat alocarea unor secții separate în spitale pentru tratamentul infecției cu ciuperca neagră și cumpărarea a 5.000 de doze de amfotericină B, un medicament specific pentru această afecțiune.

Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras