În cât timp trebuie să adormi pentru a nu te confrunta cu demența?

Un nou studiu explică de cât timp este nevoie să adormi pentru a nu te confrunta cu demența. Află în cât timp ar trebui să te ia somnul.
În cât timp trebuie să adormi pentru a nu te confrunta cu demența?
Foto: shutterstock

Un nou studiu sugerează că dacă îți este greu să adormi în mai mult de 30 de minute riști să te confrunți cu demența. Cercetarea adaugă faptul că există dovezi care susțin că această afecțiune este în strânsă legătură cu somnul care nu este calitate, dar și cu insomnia.

În urma unui studiu realizat pe o durată de 10 ani, la care au luat parte 6.284 de persoane trecute de vârsta de 65 de ani, s-a descoperit că dificultatea de a adormi sau administrarea de pastile pentru somn sunt doi factori care cresc riscul de a dezvolta demența.

Cu toate astea, dacă îți este greu să adormi la loc după ce te-ai trezit, reduce acest risc, dar experții nu își pot explica motivul pentru care se întâmplă acest lucru.

Dr. Roger Wong, autor al studiului, a spus că descoperirile subliniază importanța somnului atunci când vine vorba de riscul de demență în profilul adulților vârstnici. Din păcate, foarte multe persoane în vârstă au probleme cu somnul din diferite motive. Cu toate astea sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine cauzele, manifestările și limitările consecințelor pe termen lung.

Știm cât este de important somnul, iar o cercetare publicată recent în Journal of Neuroscience, demonstrează că doar o noapte de privare totală de somn poate provoca modificări semnificative în structura creierului, făcându-l să pară similar cu unul cu un an sau doi mai îmbătrânit.

Descoperirile confirmă că lipsa acută a somnului modifică morfologia creierului „într-o direcție asemănătoare procesului de îmbătrânire” chiar și în rândul tinerilor.

Citește aici studiul în care se vorbește despre îmbătrânirea creierului după doar o noapte nedormită.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Laura Ciutacu, SANADOR: teste și analize înainte de sarcină