Impactul schizofreniei asupra vieţii aparţinătorului (STUDIU)

Schizofrenia este o tulburare mentală severă şi invalidantă care afectează gândirea, limbajul şi comportamentul normal al unei persoane. Schizofrenia este o afecţiune complexă a creierului, care afectează aproape 1% din populaţia mondială înainte de vârsta de 60 de ani.
Impactul schizofreniei asupra vieţii aparţinătorului (STUDIU)

Schizofrenia este o tulburare mentală severă şi invalidantă care afectează gândirea, limbajul şi comportamentul normal al unei persoane. Schizofrenia este o afecţiune complexă a creierului, care afectează aproape 1% din populaţia mondială înainte de vârsta de 60 de ani.

În acest moment, nu există niciun tratament care să vindece boala, dar există planuri de tratament care le poate face pacienţilor viaţa mai uşoară, în unele cazuri permiţându-le chiar să se poată duce la cursuri sau la serviciu, să fie independenţi şi să aibă relaţii sociale pe termen lung.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, Janssen anunţă rezultatele unui studiu pan-european: „Discuţii despre tratamentul schizofreniei: Un studiu care a inclus pacienţi şi aparţinători”.

Studiul la care au participat 166 de adulţi care trăiesc cu schizofrenie şi 468 de aparţinători este realizat de agenţia independentă de studii de piaţă Fieldwork International (parte a Ipsos MORI) şi a cercetat gradul de conştientizare, sentimentele şi preferinţele în privinţa tratamentului.

Studiul a fost efectuat în 12 ţări din Europa (Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Rusia, Spania, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie) şi a subliniat principalii factori care afectează liniştea sufletească a aparţinătorilor, cum ar fi impactul acestei afecţiuni asupra vieţii cotidiene, potenţialele recăderi/spitalizări şi obţinerea unui suport în afară de medicaţie. 94% au afirmat că i-au reamintit persoanei pe care o îngrijesc să îşi ia medicamentele, iar în cazul a 49% acest lucru s-a întâmplat frecvent.

Îngrijirea unei persoane cu schizofrenie are un impact semnificativ asupra vieţii aparţinătorului”, afirmă Miia Männikko, Preşedintele Federaţiei europene a familiilor persoanelor cu tulburări mintale. “Aceste date susţin rezultatele studiului nostru care a subliniat faptul că 1 din 5 aparţinători se simt atât de obosiţi, încât nu mai pot funcţiona adecvat.

Este esenţial ca aparţinătorii să fie educaţi şi în privinţa opţiunilor terapeutice disponibile, astfel încât aceştia să poată ajuta la susţinerea unei decizii informate privind planul de tratament personalizat”.

Pe de altă parte, pacienţii întâmpină probleme în ceea ce priveşte adaptarea la stilul de viaţă pe care îl impune o boală psihică. De aceea, cei mai mulţi necesită sprijin şi consiliere, astfel încât să înţeleagă situaţia şi modalităţile prin care planul lor de tratament îi ajută să aibă o viaţă mai uşoară.

Cu toate acestea, cele mai multe persoane afectate de boli psihice nici nu cunosc variantele alternative de tratament:

  • 23% sunt nemulţumiţi de tratamentul pe care îl urmează (14% dintre ei sunt foarte nemulţumiţi) şi îşi doresc un alt plan de tratament;
  • 27% nu ştiu care sunt tratamentele pentru schizofrenie disponibile;
  • 21% nu au discutat cu nimeni tratamentele alternative înainte să înceapă tratamentul pe care îl urmează.

Pentru tratarea schizofreniei sunt disponibile acum diferite opţiuni, de la tratamentele cu administrare zilnică pe cale orală, până la cele injectabile cu eliberare prelungită. Avantajele celor injectabile sunt că dau libertate pacienţilor (nu au grija medicamentelor în fiecare zi, ci doar o dată pe lună) şi, în plus, întrucât injecţia o face medicul, există un control mai bun al tratamentului.

“În sprijinul pacienţilor, dar şi al familiilor lor, din anul 2014 există platforma online www.schizofrenia.ro al cărei scop este acela de a oferi informaţii relevante despre această boală. Platforma este construită de specialişti în sănătatea mintală şi este uşor de utilizat datorită design-ului simplu şi intuitiv. Platforma conţine informaţii despre semnele bolii, opţiuni terapeutice, dar şi un modul interactiv unde specialiştii pot răspunde întrebărilor utilizatorilor. Paralel funcţionează şi o pagină de facebook asociată platformei. În cadrul platformei, o dată cu lansarea campaniei Anti Stigma, a fost creată o secţiune specială dedicată acestui subiect.” spune Conferenţiar Doctor Maria Ladea, preşedinte al asociaţiei Inomedica.

Schizofrenia este o afecţiune complexă care poate avea un impact profund atât asupra persoanelor afectate, cât şi asupra aparţinătorilor acestora. Este important ca toate părţile implicate să conştientizeze opţiunile disponibile. Tratamentul trebuie să fie adaptat cerinţelor individuale pentru a sprijini persoana afectată să ducă o viaţă împlinită” spune Jane Griffiths, Director Janssen.

 

Recomandări:
Glioblastomul, tratat cu ajutorul unei căști magnetice care distruge celulele canceroase
Glioblastomul, tratat cu ajutorul unei căști magnetice care distruge celulele canceroase
Diabetul de tip 1 poate fi ereditar? Ce spun experții
Diabetul de tip 1 poate fi ereditar? Ce spun experții