Iaurtul, fibrele şi cancerul de plămân: cercetătorii au descoperit legătura

Noile studii au descoperit o legătură fascinantă între consumul de prebiotice, probiotice şi cancerul de plămân.
Iaurtul, fibrele şi cancerul de plămân: cercetătorii au descoperit legătura
FOTO: 123rf.com / Iaurtul, fibrele şi cancerul de plămân: cercetătorii au descoperit legătura

În urma unei analize recente s-a investigat legătura dintre fibre şi iaurt şi riscul scăzut de cancer de plămân. Surprinzător, echipa de cercetare chiar a descoperit o legătură între cele două.

Consumul de iaurt şi fructe

O lucrare recentă publicată în jurnalul JAMA Oncology stabileşte o relaţie între dietă şi cancerul de plămân. Echipa de cercetare s-a concentrat asupra a două grupe de alimente: probiotice şi prebiotice. Prebioticele sunt compuşi benefici pentru bacteriile aflate în tractul gastrointestinal şi se regăsesc în fructe, legume, cereale şi nuci. Alimentele probiotice conţin microorganisme şi sunt cel mai des întâlnite în iaurt.

În ultimii ani, rolul bacteriilor din tractul gastrointestinal, a probioticelor şi prebioticelor în sănătate nu au dus deloc lipsă de atenţie, fiind studiate şi analizate.

”Studiile arată o asociere între iaurt sau fibre şi reducerea riscului apariţiei a numeroase afecţiuni ca boli metabolice, boli cardiovasculare, cancer gastrointestinal şi moarte prematură”, explică autorii studiului.

Tractul gastrointestinal şi plămânii

Deşi legătura dintre cele două pare surprinzătoare, sănătatea lor este extrem de conectată. De exemplu, într-un studiu recent s-a descoperit că bacteriile din tractul gastrointestinal joacă un rol important în privinţa inflamaţiilor de la nivelul plămânilor. Autorii explică cum se produc bacteriile şi acizii graşi care pot suprima inflamaţiile de la nivelul plămânilor. Alte studii vorbesc despre îmbunătăţirea funcţionalităţii plămânilor în urma consumului de fibre.

Şanse reduse în privinţa riscului de cancer de plămân

Atât fibrele, cât şi consumul de iaurt au fost asociate cu riscul scăzut al cancerului de plămân. Persoanele care au participat la studiu şi care au consumat în mare parte fibre erau cu 17% mai puţin predispuse să sufere de cancer de plămân, comparativ cu cei care nu consumau sau consumau în cantităţi foarte mici. De altfel, persoanele care consumau iaurt erau cu 19% mai puţin predispuse riscului de cancer de plămân, comparativ cu cei care nu consumau deloc.