HEALTH NEWS: suprasolicitarea coloanei vertebrale, cancerul la san şi aparatele dentare

29.12.2015
HEALTH NEWS: suprasolicitarea coloanei vertebrale, cancerul la san şi aparatele dentare

Coloană cu greutate

Cel puţin jumătate din populaţie are probleme cu coloana vertebrală şi circa 50% sunt cauzate de faptul că articulaţiile acesteia şi ale membrelor inferioare suportă în permanenţă greutatea porţiunii din corp situată deasupra lor şi forţa muşchilor.

O persoană supraponderală este ca un om normal care duce permanent în spate un sac de 15, 25 sau 50 de kg, în funcţie de surplusul fiecăruia”, explică dr. Ion Manea, directorul medical al Bio Ortoclinic. În aceste condiţii, uzura accentuată a discurilor intervertebrale şi în cazurile mai grave, distrugerea acestora, pot provoca dureri greu de suportat.

Suprasolicitarea coloanei mai favorizează: agravarea unor artroze, degenerările discale, apariţia unor poziţii vicioase ale corpului; exagerarea curburii coloanei vertebrale în regiunea lombară; apariţia sau agravarea spondilozei.

Cancer mamar tot mai des întâlnit la adolescente

Stilul de viaţă dezorganizat, având la bază lipsa mişcării şi a odihnei, precum şi alimentaţia incorectă sunt factori de risc pentru apariţia cancerului de sân la tinerele începând cu vârsta de 18 ani, astfel de cazuri fiind tot mai des întâlnite în ultimii ani.

“Riscul de a dezvolta cancer mamar este cu atât mai mare cu cât femeia prezintă un exces de hormoni estrogeni în organism. Aceşti hormoni ai feminităţii, aşa cum mai sunt numiţi, sunt prezenţi în special la persoanele supraponderale. Aşadar, obezitatea este unul dintre factorii de risc importanţi pentru apariţia cancerului mamar şi, din păcate, este tot mai prezentă în viaţa tinerilor din cauza unei alimentaţii nesănătoase, cu aport hipercaloric şi bogată în proteine, precum şi din cauza lipsei de mişcare.

De aceea, pentru un stil de viaţă sănătos, recomand produsele cât mai puţin procesate şi un program de activitate fizică susţinută” a declarat conf. univ. dr. Daniel Ion, medic primar chirurgie generală în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă.

Îndreptarea precoce a dinţilor

Tot mai mulţi copii, dar şi adulţi apelează la ortodonţie pentru a-şi corecta problemele de ordin dentar, mai ales poziţia dinţilor.

”Ceea ce pentru copii e un trend şi pentru părinţi e în primul rând o problemă de estetică dentară, pentru noi, medicii e o bucurie. Prin funcţionalitate obţinem şi estetica dorită de pacient. Pentru că aceste aparate tocmai asta fac, au grijă ca pacienţii să aibă o muşcătură corectă, dinţii să fie corect aşezaţi şi, implicit, sănătoşi. Un dinte strâmb predispune la diverse afecţiuni dentare şi gingivale”, explică dr. Laura Mocanu.

Se recomandă folosirea aparatelor dentare, precoce, la o vârstă cât mai mică, începând de la 5-6 ani, când apar primii dinţi de lapte şi, totodată, primele anomalii.”

 

Recomandare video
Dr. Valentina Boantă, SANADOR: schema de vaccinare a copiilor
Recomandări:
Nu lua iod preventiv! Ce simptome grave determină excesul de iod
Nu lua iod preventiv! Ce simptome grave determină excesul de iod
Boala Alzheimer, depistată cu acuratețe 100% de un test cutanat minim invaziv
Boala Alzheimer, depistată cu acuratețe 100% de un test cutanat minim invaziv