Guvernul României, obligat să deconteze radioterapia stereotactică, tehnica modernă care salvează viața bolnavilor de cancer

19.09.2022
Guvernul României, obligat să deconteze radioterapia stereotactică, tehnica modernă care salvează viața bolnavilor de cancer
Sursa foto: Shutterstock

Pentru a beneficia de radioterapia stereotactică, o tehnică modernă prin care se administrează doze mari de radiație, cu o precizie extremă, într-un număr limitat de ședințe și care duc la distrugerea tumorilor, pacienții români trebuie să suporte costurile dacă aleg să se trateze acasă, în țară.

Statul român trimite în străinătate pacienții care vor să aibă parte de acest tratament în mod gratuit. Însă acest lucru s-ar putea schimba foarte curând, potrivit unei decizii definitive care obligă Guvernul României să includă tratamentul de radioterapie stereotactică în cadrul „Programului național de Oncologie”. Astfel, pacienții români se pot trata gratuit, acasă, fără să mai fie nevoiți să ia calea străinătății pentru a beneficia de acest serviciu medical.

Potrivit dr. Adrian Udrea, medic primar oncologie la un spital oncologic privat care a cerut în instanță, acum un an și jumătate, decontarea radioterapiei stereotactice în România pentru pacienții oncologici, „Casa Națională de Asigurări și Ministerul Sănătății au obținut câștig de cauză.” Cu alte cuvinte, spune medicul, „au obținut un câștig de cauză împotriva pacienților din România”.

Avem însă o hotărâre definitivă împotriva Guvernului României și am trimis deja o notificare de punere în executare a hotărârii. Programele Naționale de Sănătate, din care face parte și Programul național de Oncologie – Subprogramul de radioterapie al bolnavilor cu afecţiuni oncologice, sunt aprobate de Guvernul României prin hotărâre de Guvern, astfel că instituția este în măsură să pună în executare hotărârea.

Prin notificare, le-am acordat un termen în care să execute de bunăvoie hotărârea, iar dacă nu vor lua măsurile necesare pentru a proteja viața pacienților oncologici, vom solicita organelor competente să ne ajute cu executarea silită, a declarat dr. Adrian Udrea.

De la începutul acestui an, mii de pacienți au semnat petiția publică ce solicită autorităților să asigure pacienților oncologici tratamente ca în vestul Europei, la noi în țară. În acest moment, tratamentul este decontat doar pentru pacienții care merg să o facă în afara țării, în condițiile în care o secvență de radioterapie stereotactică poate costa între 3.000 și 5.000 de euro în străinătate.

În ce situații este indicată radioterapia stereotactică

Radioterapia stereotactică este o tehnică extrem de precisă de radioterapie care utilizează doze mari de iradiere într-un număr redus de ședințe (una până la cinci ședințe).

Cel mai frecvent este utilizată pentru tratamentul curativ al unor tumori diagnosticate în stadii incipiente (pulmonar, prostată, pancreas, ficat), dar și pentru situații de boală metastatică (oligometastatică mai exact – un număr de până la 5 metastaze): metastaze cerebrale, pulmonare, osoase, hepatice, glanda suprarenală, adenopatii.

Toate cazurile de iradiere stereotactică pulmonară și abdominală necesită o tehnică suplimentară de compensare a mișcărilor respiratorii.

Potrivit medicului Claudiu Hopîrtean, în ultimul an, din totalul pacienților care au beneficiat de radioterapie stereotactică la clinica unde profesează, cei mai mulți sufereau de cancer pulmonar (30%), urmat de cancer mamar (12%) și alte localizări tumorale (prostată, colon, melanom, tumori SNC).

Pentru tumorile care se mișcă odată cu respirația (plămân, ficat, pancreas), utilizăm un sistem de management al mișcărilor respiratorii (Varian RGSC v1.0) pentru a ajuta pacienții să-și gestioneze respirația în timpul eliberării fasciculului SBRT. În esență, fixând poziția tumorii și permițând fasciculului să fie orientat doar spre leziune, cu impact minim asupra țesuturilor normale înconjurătoare.

Pentru tumorile pulmonare, utilizăm cel mai adesea o tehnică de iradiere cu menținerea în inspir profund – DIBH (deep inspiration breath hold), iar pentru tumorile abdominale utilizăm o tehnica de iradiere în expir profund – EEBH (end expiration breath hold). Această tehnică avansată de radioterapie externă (SBRT) este utilizată la scară tot mai largă în cazuri oncologice selecționate, a explicat Dr. Claudiu Hopîrtean, șef secție radioterapie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Ce simptome dă cancerul de ficat și cum se tratează