Gripă aviară: China raportează primul pacient cu noua tulpină

China a raportat primul pacient infectat cu gripă aviară, dar experții susțin că nu avem motive să ne îngrijorăm. Care sunt simptomele.
Gripă aviară: China raportează primul pacient cu noua tulpină
Foto: shutterstock

Comisia Națională de Sănătate din China anunță că un bărbat în vârstâ de 41 de ani din orașul Zhenjiang a fost infectat cu tulpina H10N3 a gripei aviare, informează Reuters. Bărbatul a fost internat pe data de 28 aprilie, după ce s-a confruntat cu febră și alte simptome, dar a primit diagnosticul de gripă aviară abia pe data de 28 mai. Din fericire, starea lui este stabilă cât să fie externat și nu au fost depistate ale infecții în rândul persoanelor cu care a intrat în contact.

Ce este tulpina H10N3?

Potrivit CDC, H10N3 este o formă a gripei aviare. În mod normal virusul infectează atât păsările sălbatice, cât și cele domestice, iar cazurile raportate în rândul oamenilor sunt extrem de rare. Până acum, această formă a fost raportată la un singur pacient. Există totuși câteva tulpini cunoscute și pentru infectarea umană: H5, H7 și H9, de cele mai multe ori întâlnite ca virusurile H5N1 și H7N9. Potrivit CDC, prima infecție cu H5N1 a fost identificată în Hong Kong în 1997, iar Organizația Mondială a Sănătății notează că până în noiembrie 2003 au existat peste 700 de cazuri la nivel global. Aceste infecții sunt rare, iar 60% dintre ele s-au dovedit a fi fatale, scrie CDC.

Prima infecție cu tulpina H7N9 a fost raportată de OMS în martie 2013, după ce pacienții au intrat în contact cu animalele sau un mediu infectat. În septembrie 2018 au fost confirmate peste 1,567 de cazuri, dintre care 615 decese.

Gripă aviară: simptome

Simptomele sunt similare gripei, dar pot varia dacă este vorba de o infecție ușoară sau severă. CDC informează că printre acestea se numără:

  • conjunctivita
  • stări similare gripei (febră, tuse, durere în gât, dureri musculare)
  • stări de greață
  • dureri abdominale
  • diaree
  • vărsături
  • boli respiratorii severe
  • schimbări neurologice

Ca tratament, CDC recomandă oseltamivir, peramivir și zanamivir, un tip de medicament antiviral care poate bloca reproducerea virusului. Cel mai bun mod de a evita virusurile gripale este evitarea contactului cu păsările infectate.

Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Simona Fătulescu: ce probleme pot ascunde durerile de genunchi